Vam je prispevek všeč?

V nedeljo, 10. septembra 2023, bo minilo 94 let od rojstva slovenskega osamosvojitelja, poslanca in kmeta iz Zminca Ivana Omana, ki je umrl pred štirimi leti.

Da lik ene osrednjih osebnosti slovenske pomladi in enega ključnih očetov slovenske države zlepa ne bo zbledel, skrbijo tudi v Muzejskem društvu Škofja Loka, v katerem so – v sodelovanju s Prosvetnim društvom Sotočje Škofja Loka in ob finančni podpori Občine Škofja Loka – že predlani septembra izpeljali prvo spominsko akademijo Ivana Omana, tedaj uglašeno na temo »Ivan Oman in sodobna konservativna misel«.

Dve leti pozneje, danes, v petek, 8. septembra 2023, pa Muzejsko društvo Škofja Loka z roko v roki z Zadružno zvezo Slovenije prireja drugo spominsko akademijo Ivana Omana, tokrat pod naslovom »Slovensko zadružništvo – včeraj, danes in jutri«, ki bo ob 20. uri v Sokolskem domu Škofja Loka.

Na njej bodo s predavanji sodelovali: Žarko Lazarević z Inštituta za novejšo zgodovino, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, v zadružništvu dejaven kmet iz Pliberka Štefan Domej in prof. dr. Stane Kavčič z ljubljanske Biotehniške fakultete. S pesmijo bo spominski večer obogatil domači tenorist Janez Triler.

Na dan dogodka si je v preddverju Sokolskega doma na škofjeloškem Mestnem trgu mogoče ogledati tudi razstavo »Kmetijske zadruge ščitijo kmete na deželi«, ki jo je ob 150-letnici zadružništva na Slovenskem pripravila Zadružna zveza Slovenije. Že pred akademijo, ob 19. uri, pa bo v župnijski cerkvi sv. Jakoba v Škofji Loki tudi maša za pokojnega Ivana Omana.

Po končani spominski akademiji bo še pogostitev, ki jo bo pripravila Loška zadruga Škofja Loka. Prijazno vabljeni, vstop bo prost!

Vir in foto: Muzejsko društvo Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating