Vam je prispevek všeč?

Današnji dan, ponedeljek, 31. julija 2023, na tradicionalnem škofjeloškem poletnem festivalu »In Memoriam prof. Peter Hafner« ponuja troje dogodkov: ob 16. uri na Mestnem trgu brezplačno »Pop-up galerijo: Cirkus na mestu« v organizaciji Zavoda O, ob 17.30 v preddverju Kina Sora ravno tako brezplačno javno razpravljanje in projekcijo »O razpadnih procesih samoniklih kulturnih mladinskih prizorišč + Mlada nada«, ob 19.30 pa na vrtu Sokolskega doma še koncert zasedb Patetico in Lip Rouge. Toplo vabljeni!

Na Mestnem trgu se obeta mini pop-up galerija – Cirkus na mestu! V okviru brezplačne galerije bodo razstavljeni cirkuški rekviziti, nekatere bo možno tudi preizkusiti. Poleg ogleda in preizkusa razstavnih eksponatov se bodo lahko udeleženci spoznali z razvojem cirkuške umetnosti vse do danes.

V preddverju Kina Sora si bodo udeleženci uvodoma ogledali dokumentarni film »Mlada nada« o 50 letih razvoja Mladinskega kluba Nade Žagar (MKNŽ), enega najstarejših mladinskih klubov v Sloveniji, ki je iz lokalnega kluba prerasel v prizorišče svetovnega glasbenega dogajanja. Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB) je bila pred dobrim desetletjem kriva za prvi popis in analizo samoniklih mladinskih in kulturnih prizorišč pri nas v obliki knjige »Na trdna tla«. Terensko raziskavo so opravili akterke in akterji, aktivistke in aktivisti samoniklih prizorišč in mladinskih klubov, rezultate terenskega dela pa je s sodelavkami in sodelavci interpretiral univerzitetni profesor in kulturni antropolg Rajko Muršič. Letos so odločeni ponoviti raziskovalno in analitično delo, da bi ugotovili, ali je slika res tako črna, kot se bojijo. O prvih izsledkih bo tekla debata z Mojco Selak, ki vodi pripravo in izvedbo raziskave in publikacije. Pogovor bo vodila Vida Jocif. Vstop bo prost.

Za večerni koncert na vrtu Sokolskega doma Škofja Loka boste na dan dogodka odšteli 13 € (TUKAJ), število vstopnic je omejeno. Patetico letos obeležuje 20. obletnico ustvarjanja. Njihova glasba izraža žlahtne prvine bluesa, jazza in swinga. Ljubek, žaloben vokal pevke Nike Perunović, tankočutna besedila Roka Vilčnika in imenitna jazzovska inštrumentalna zasedba združujejo čaroben preplet zvokov in besed. Lip Rouge pa je eksperimentalni glasbeni duo, ki glasbene meje raziskuje z glasom, analogno sintezo zvoka in različnimi inštrumenti. Navdih črpa v zgodnji elektronski glasbi in vanjo vpleta zvoke kljunaste flavte, kitare, različnih predmetov in glasu.

 

Vir: Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating