Vam je prispevek všeč?

Tradicionalni škofjeloški poletni festival »In Memoriam prof. Peter Hafner« se je že krepko nagnil v drugo polovico. Danes, v torek, 1. avgusta 2023, bo prvič zavil tudi v Kavarno in galerijo Pr’ Pepet v Škofji Loki, kjer bo ob 19.30 koncert dvojcev Bojan Cvetrežnik & Barja Drnovšek (duo Terrafolk) in Boršič/Drašler, ki ga pripravlja Kulturno umetniško društvo NUM. Vstop bo prost, prispevek pa po načelu »kolkor ma(s)te, tolko da(s)te«.

Bojan Cvetrežnik & Barja Drnovšek sta glasbenika, mojstra na violini, kontrabasu in brenkalih, člana zasedbe Terrafolk. V njuni glasbi se odraža iskanje tistega, kar imajo različni glasbeni svetovi skupnega. V tem svetu, polnem dobrih stvari, se je težko poistovetiti z eno samo glasbeno zvrstjo, a kljub temu si je možno vzeti čas in izkusiti lepe, nepredvidljive trenutke ob živi glasbi. Boršič/Drašler pa je duo, ki instantno komponira, ob tem ko svobodno improvizira. Neidiomatično postopa, medtem ko padajo ideje ven kot iz topa. Poklanja mojstrom svobodnjaškega se igranja in ob tem odšpila bridkost lastnega spoznanja.

Že pred tem bo ob 18. uri v preddverju Kina Sora »Zaslišanje: Gregor Galjot vs. Samo Vesel«. Ne intervju, ne vodeni pogovor, navzkrižno zaslišanje dveh enakovrednih sogovornikov, nosilnih hrbtov postojnske in železnikarske neodvisne scene, dveh od ključnih pri nastanku festivalov Trnje in Krawal, vztrajnikov, ki delujeta že desetletja in se ne ustavljata. O nespregledljivih in spregledanih. O samonikli sceni. O vsem. Vse, kar Samo Vesel želi vedeti o Gregorju Galjotu, in vse, kar Gregor Galjot – Kvik želi vedeti o Samu Veselu. To, kar želite vedeti vi, ju ne zanima. Dogodek je brezplačen.

Na Mestnem trgu pa se ob 16. uri, enako kot že dan poprej obeta mini pop-up galerija – »Cirkus na mestu«! V okviru brezplačne galerije bodo razstavljeni cirkuški rekviziti, nekatere bo možno tudi preizkusiti. Poleg ogleda in preizkusa razstavnih eksponatov se bodo lahko udeleženci spoznali z razvojem cirkuške umetnosti vse do danes. Toplo vabljeni!

 

Vir: Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating