Vam je prispevek všeč?

Predzadnji dan tradicionalnega škofjeloškega poletnega festivala »In Memoriam prof. Peter Hafner«, četrtek, 3. avgusta 2023, ima program razdeljen na dve občini. Prijazno vabljeni!

Najprej bo ob 18. uri v Škofji Loki, v Kavarni in galeriji Pr’ Pepet, predstavitev knjige »Na Škofjeloškem nekoč« (Založba Težiščnica/Založba Biserka/Naše gore list), ki jo pripravlja Zavod O. Knjiga prinaša tudi nekaj starih pripovedi, nekatere v skrajšani, druge v izvirni obliki prvih zapisovalcev. Dodan je košček starosvetnih šeg in zapis o žlahtnih oblikah kruha, ki so prav na škofjeloških tleh zrasle v edinstvene ljudske umetnine. Zgodbe za knjigo sta priredili Dušica Kunaver in Nada Marija Slovnik v sodelovanju z Apolonijo Kandus in članicami »Krožka za oživljanje ljudske dediščine na škofjeloškem območju«, ki je deloval v projektu VGC Gorenjske v enoti Škofja Loka pri Zavodu O. Vstop bo prost.

Zvečer, ob 19.30, pa se bo dogajanje preselilo v Kranj h klubu Trainstation SubArt, ki bo gostil openair koncert zasedb Regen in balans ter Jerneja Grmeka. Vstopnina 10 €. Regen se je rodil kot projekt sobnega kantavtorstva in se razvil v navzkrižno žanrsko identiteto, ki prepleta melanholične zasanjane melodije z živahnimi ritmi in inštrumentali 80. let. Od leta 2019 je v Regen povezana mlada ljubljanska peterica, ki je že s prvim singlom »Wine« pritegnila radijske programe, glasbene kritike in številne poslušalce. Glasba je kot nalašč za spremljavo zasanjanim večerom ali polnočni vožnji po prazni avtocesti. balans je ljubljanska bunkerpop/art punk skupina, ki sta jo pred 10 leti ustanovila Andrej Pervanje in Kristin Čona, leta 2020 pa se jima je za bobni pridružil še Jan Kmet. Skupina je znana po umetniškem pristopu h glasbenemu ustvarjanju in vizualni podobi, saj pogosto sodeluje z raznimi umetniki, modnimi oblikovalci in fotografi. Januarja lani je posnela nov album »nima smisla« na rezidenci v Layerjevi hiši, ki je izšel junija letos pri založbi KAPA Records. Jernej Grmek pa je eden najnovejših varovancev domače podtalne založbe ŠOP Records in nosilec naslova ŠOP Rookie of the Year 2022. Njegovo glasbeno ustvarjanje je razcepljeno med elektronski alterego Tachyon, ki bo letos del karavane Klubskega maratona, in pretežno kitarsko kantavtorsko glasbo, pod katero se podpisuje s svojim pravim imenom. Je tudi vodja ljubljanske podružnice Osvobodilne fronte vrtnih škratov in palčkov.

Vir: Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating