Vam je prispevek všeč?

Drugi dan 14. edicije tradicionalnega škofjeloškega poletnega festivala »In Memoriam prof. Peter Hafner« v petek, 28. julija 2023, ponuja dogajanje pri MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki. Ob 18. uri bo razstava Grege Križnarja v parku pred Ostrigo, ob 20. uri pa veliki koncertni večer na letnem vrtu Pri Rdeči Ostrigi, ki ga bodo sooblikovali Smoke Mardeljano & Ajs Nigrutin (Srbija), čuvarkuća (Hrvaška), freekind. in Slowmotion Livestream.

Grega Križnar je mlad likovni ustvarjalec iz Škofje Loke in študent likovne pedagogike. Njegov odtis je opaziti v plakatih kranjskega TrainStationa ali na naslovnici prvenca Opran Možgan, punk benda, v katerem igra. Križnar z razstavo »Homo Servus: Sužnji mitologij« prek del, inspiriranih s prepoznavnimi miti, komentira sodobno družbo. scenarij je skrit za kuliso mitoloških dogodkov, maska pa je prikaz sodobnega časa. Sedanjost je le nadaljevanje preteklosti in njen odsev. Dogodek poteka v okviru »Galerije Jadran«, ki jo podpira JSKD. Vstop bo prost.

Smoke Mardeljano & Ajs Nigrutin je zvezdniški dvojec, ki ga sestavljata dva od najprepoznavnejših balkanskih reperjev. Prvi je otrok neizprosnega beograjskega betona in eden najbolj vročih srbskih reperjev ta hip, drugi pa papučar in stara baraba (B’rapčina), širši javnosti poznan kot eden od protagonistov kultne zasedbe Bad Copy. Letos sta izdala prvi skupni album »Kad goveda utihnu«.

Čuvarkuća je osiješka indie pop zasedba, nastala na pogorišču dream nois zasedbe Harvo Jay, ki jo je vodil Hrvoje Dešić. Prav tam je pognal album »Curino cvijeće«, glasbeni herbarij, na katerem Dešić s spremljevalno zasedbo vzgoji rožnate melodije, dinamične prehode in spevne refrene.

Freekind. uspešno pišeta novo poglavje regionalnega neo-soula, ki opazno štrli iz povprečja. Njuni singli so postali del redne glasbene opreme radijskih postaj FM4, Radio Eins in Flux FM, nastopati v živo v radijskem etru pa ju je povabil tudi sloviti nemški radio Cosmo. Za njima je že kopica nastopov na mednarodnih odrih in festivalih. Dekleti sta junija izdali prvi dolgometražni album »Since Always And Forever« in se odpravili na prvo turnejo po Angliji in na festivale, kot so Funk & Soul, Exit in Sziget.

Slowmotion Livestram je Matevž Kovačič, širši javnosti poznan kot član že pokojne zasedbe Apory Museum. Z izjemno čislanim EP »From Beak To Bone« in njegovima naslednikoma »Memory Collapses Time« in »Rituals« je sunkovito požel neverjetno odobravanje domače kritike. Ravnikar je izdal nov album »A Statue in Front of the Devil«, ki je že eden najresnejših kandidatov za domačo ploščo leta.

VJ Dimension je izvrstni vizualec, ki na Hafnerjevem memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

Prispevek je v predprodaji znašal 15 € oziroma 18 €, na dan dogodka pa 20 €. Prijazno vabljeni!

Vir: In Memoriam prof. Peter Hafner

Foto: FB Festival In Memoriam prof. Peter Hafner

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating