Vam je prispevek všeč?

PUM-O Škofja Loka (projektno učenje mlajših odraslih) vabi danes, v petek, 18. marca 2022, ko je svetovni dan spanja (vsako leto je to tretji petek v marcu), od 10.30 do 13.30 na Mestni trg v Škofji Loki, v staro središče Škofje Loke, kjer pripravlja »Žive sanje« – interaktivno umetniško inštalacijo v javnem prostoru in projekcijo filma.

V zatemnjenem kubusu, ki bo postavljen v središču mesta, bodo predvajali projekcijo kratkega stop motion filma, ki so ga ustvarili udeleženci PUM-O Škofja Loka in pripoveduje sanjsko zgodbo, ki so jo našli v presečišču sanjskih sanj udeležencev. Na kubusu bodo razobešene slike in zgodbe sanjskih pokrajin, ki so jih naslikali in napisali udeleženci. Glede na lastne izkušnje pa so pripravili tudi 10 nasvetov za boljši spanec, ki jih bodo podelili z obiskovalci.

S projektom se pridružujejo vsepumovskemu učnemu projektu o spanju, ki so ga ustvarili pumovci in njihovi mentorji iz vse Slovenije. Higiena spanja je pomemben dejavnik kakovosti življenja slehernega človeka, zlasti otrok in mladine, zato so se odločili temu posvetiti posebno pozornost.

Mentorji so se novembra lani v okviru izpopolnjevanja seznanili z rezultati večje mednarodne raziskave o spanju, ki je pokazala, da v Sloveniji ne spimo kakovostno in smo čisto na repu svetovne lestvice sodelujočih držav, le pred Japonsko. Gre za več različnih dejavnikov, med njimi so tudi sistemski. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da se šolske dejavnosti, zlasti tiste pred poukom, začenjajo prezgodaj, za pot v služno ali šolo in domov pa porabimo preveč časa.

Obenem so v okviru evalvacije delovanja programa PUM-O med pandemijo pozornost posvetili tudi življenjskim navadam udeležencev: ali so se v času pandemije kakor koli spremenile v primerjavi z obdobjem prej ali pozneje. Ugotovili so, da so se spremenile tudi spalne navade. Med pandemijo je bilo več ponočevanja kot prej, udeleženci so več spali podnevi, več pa tudi ponoči.

Danes, na svetovni dan spanja, bodo torej v vseh PUM-O izpeljali različne (pol)javne dogodke, namenjene ozaveščanju in spoznavanju spanja kot temeljne biološke potrebe in življenjske navade. Vabljeni torej, da se jim pridružite tudi v Škofji Loki in soustvarjate dogodek ob svetovnem dnevu spanja, napišete svoje zgodbe, naslikate svoje sanje in poveste, kaj pomaga vam, da lahko mirno zaspite in sanjate lepe sanje.

Vir in foto: PUM-O Škofja Loka in Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating