Vam je prispevek všeč?

Letošnji mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga obeležujemo 29. septembra, bodo tudi v Škofji Loki obeležili z izmenjavo ozimnice. Ekologi brez meja (EBM) bodo v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija v četrtek pripravili pestro dogajanje med 8. in 12. uro na loški tržnici na parkirišču nekdanje vojašnice.

Občanke in občane vabijo, da na stojnico »Hrana svoje mesto najde« prinesejo marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omako in druge dobrote med vloženinami. Izmenjati si jih bo mogoče z drugimi obiskovalkami in obiskovalci, tudi EBM in ostali sodelujoči bodo poskrbeli za lepo obloženo stojnico. Namen izmenjave je posloviti se od še uporabnih živil, ki smo jih morda dobili v dar, pa nam sploh ne teknejo, jih ne znamo uporabiti ali pa bi preprosto radi poskusili nekaj novega.

Mednarodni dan brez zavržene hrane bodo obeležili tudi s pogovori, nasveti in recepti iz Reciklirane kuharije, ki jih na pobudo Lidla Slovenija ustvarjajo šolarke in šolarji v projektu »Hrana ni za tjavendan«. Komunala Škofja Loka se bo pridružila z ozaveščanjem in aktivnostmi na temo odpadnega jedilnega olja, ob 10. uri bo stojnico obiskal tudi škofjeloški župan Tine Radinja.

Vabljeni, da se pridružite, v vašem kraju organizirate menjavo in se letos posvetite zlasti rokom uporabe, ki so pod sloganom »Poglej, povohaj, poskusi« rdeča nit tokratnega dne v Sloveniji. Naj to še posebej velja pri ozimnici, še sporočajo z Občine Škofja Loka. Naj hrana svoje mesto najde – na krožniku in ne med odpadki!

Vir in foto: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating