Vam je prispevek všeč?

Drugi večer tradicionalnega loškega poletnega ciklusa »Kino nad mestom« bo v petek, 12. avgusta 2022, ob 21. uri na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka (terasi na Nami) zagotovo pobožal športne (zlasti pa košarkarske) navdušence, ki si bodo lahko ogledali športni dokumentarec »2017« režiserja Gorana Vojnovića. Vstop bo prost, vabljeni!

Dokumentarni film 2017 obnavlja zgodbo s košarkarskega evropskega prvenstva v Istanbulu z besedami vseh 12 igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznamo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih.

Naslov košarkarskih evropskih prvakov je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega 18-letnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres, do novega selektorja. O uspehu so na trenutke dvomili celo najzvestejši navijači, Košarkarska zveza Slovenije pa se je ves čas zavedala, da smo priča nečemu izjemnemu.

Ta fantastičen uspeh si je vsekakor zaslužil tudi »dokument« v obliki filma, ki pa ni le povzetek in razkrije mnogo več kot le športno zgodbo. 2017 je tudi zgodba o ekipi, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma, tako v športu kot v širši družbi, še kako pomembna in aktualna.

Na terasi pričakujejo tudi posebnega gosta. Pred projekcijo filma bo namreč spomine na zlato odličje in košarkarsko evforijo z udeleženci delil Škofjeločan Tomaž Uršič, ki je kot tehnični vodja zlate ekipe opravil pomembno vlogo pri podvigu v Istanbulu.

 

Vir: Kino Sora

Foto: FB Kino Sora

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating