Vam je prispevek všeč?

V okviru »Kristalnega abonmaja« vljudno vabljeni danes, v sredo, 8. novembra 2023, ob 19.30 v Kristalno dvorano Sokolskega doma Škofja Loka na koncert »Ritual« Kristijana Krajnčana in Slovenskega tolkalnega projekta SToP. Pol ure pred koncertom bo še pogovor z glasbeniki. Cena posamezne vstopnice je 16 €, skupinska vstopnica za vsaj 10 oseb pa 12 € na osebo.

Slovenski tolkalni projekt SToP (Barbara Kresnik, Dejan Tamše, Franci Krevh, Matevž Bajde, Tomaž Lojen – tolkala, glas) s »carte blanche« skladatelju, bobnarju in violončelistu Kristijanu Krajnčanu ponuja zmožnost obogatitve njegovega zvočnega polja s premišljeno uporabo raznolikih klasičnih in neklasičnih tolkal (marimba, vibrafon, gongi, afriški bobni …).

Hkrati prinaša nova raziskovanja izraznosti v kombinaciji z bobni, violončelom in pripovedovanjem starodavnih zgodb. Kristijan Krajnčan z violončelom, katerega zvok pelje prek efektov in akustičnega kompleta bobnov, ustvarja unikatno solistično razmerje do tolkalcev Slovenskega tolkalnega projekta (SToP).

Kristijan Krajnčan se je rodil v glasbeni družini in začel igrati violončelo pri 5 in bobne pri 10 letih. Po končani Srednji glasbeni šoli na obeh inštrumentih se je preselil na Nizozemsko, kjer je leta 2009 diplomiral iz jazz bobnov na konservatoriju Prince Claus v Groningenu in leta 2013 magistriral iz filmske glasbe na amsterdamskem konservatoriju.

V glasbeni karieri je zaradi poznavanja in obvladovanja različnih glasbenih zvrsti sodeloval z mnogimi mednarodnimi glasbeniki. Kot bobnar in violončelist je sodeloval pri 25 zgoščenkah in koncertiral v več kot 25 državah v Evropi, Aziji, Indoneziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Kot skladatelj filmske glasbe se je podpisal pod 3 celovečerce in 9 kratkih filmov.

Prejel je mnoge mednarodne nagrade na vseh področjih ustvarjanja. Njegov glasbeni prvenec »Kristijan Krajnčan Ensemble: Siberian Bear« je izšel junija 2012. je avtor glasbe več kratkih filmov in glasbenih videospotov različnih žanrov. »Drumming Cellist« je njegov nov solo avtorski projekt jazz, klasične in filmske glasbe, v katerem igra violončelo in bobne.

Združevanje nasprotujočih si idej ga zanima že od nekdaj. Pisana barvitost tolkalnih zvokov in atraktiven program – to je Slovenski tolkalni projekt SToP. Člani zasedbe so še kot študentje leta 1999 pripravili prvi koncert, ki je pokazal želje po iskanju neznanega, najboljšega, svežega, po iskanju samosvojega. V tem času so tolkalci koncertirali na številnih odrih doma in na tujem.

Bilanca 20-letnega dela je okoli 260 skrbno izvedenih skladb, med katerimi je veliko napisanih prav za SToP. Za svoje delo so leta 2013 prejeli Župančičevo nagrado in leto pozneje nagrado Prešernovega sklada. Vedno močneje jih združuje in vodi želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju tolkalnih zvokov.

Svoje poslanstvo dopolnjujejo z izvajanjem atraktivnih pedagoških koncertov za mlade, organiziranjem festivala BumFest in aktivnim spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe. Odkrivajo in producirajo sveže načine povezovanja različnih umetniških polj in se zavestno umikajo od izvedbe samo klasičnega tolkalnega programa. Vrsta uspešnih projektov v povezavi s plesom, z videom in ne nazadnje s kamnitimi skulpturami priča o dinamični ustvarjalnosti skupine.

Vir in foto: Sokolski dom

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating