Vam je prispevek všeč?

V Kinu Sora Škofja Loka si bo možno še danes, v nedeljo, 19. novembra, ob 19. uri in v soboto, 25. novembra 2023, ob 20. uri v okviru cikla »Z LIFFa v Loko« ogledati film »Varuhi formule«, zgodovinsko dramo v režiji Dragana Bjelogrlića, ki so jo junija lani snemali tudi v Škofji Loki. Film je bil na Sarajevo Film Festivalu 2023 in na LIFFu nagrajen z nagrado občinstva za najboljši film.

Potem ko je jugoslovanski predsednik Tito 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb v okviru jugoslovanskih jedrskih sanj zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu, se je 15. oktobra istega leta na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest srbskih znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju.

Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so jih takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie. Tam zdravniki v želji poskusiti rešiti življenja niso imeli druge izbire, kot da se odločijo za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga.

Tega so mladim raziskovalcem darovali prostovoljci, Parižani, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. Tako je bila v tej pariški bolnišnici prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga.

Zanimivosti: film je posnet po resnični zgodbi. Temelji na knjigi »Slučaj Vinča« prof. Gorana Milašinovića iz leta 2017. Skladbo za film sta naredila režiserjev dolgoletni sodelavec Magnifico in srbska predstavnica za Pesem Evrovizije 2022 Konstrakta. Snemanje je trajalo leto dni na avtentičnih lokacijah v Srbiji, Sloveniji in Franciji.

Svetovna premiera je bila na 76. filmskem festival v Locarnu 2023 na Piazza Grande. Film je imel gala projekcijo 15. avgusta letos v Narodnem gledališču v Sarajevu in na festivalu prejel nagrado občinstva za najboljši film. Vidno vlogo agenta Udbe je v filmu odigral Jurij Drevenšek. Slovenski del filma je bil, poleg Škofje Loke, posnet v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani.

Vljudno vabljeni k ogledu! Mimogrede: to je že drugi film, med drugim sneman tudi v Škofji Loki, ki je ta mesec pristal na platnu Kina Sora. Minuli teden je bil namreč predvajana tudi slovenska komična drama »Poslednji heroj« režiserja Žige Virca.

 

Vir in video: Kino Sora

Foto: Cineplexx

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating