Vam je prispevek všeč?

Na škofjeloškem Trgu pod gradom bo od danes, ponedeljka, 24. julija, do četrtka, 17. avgusta 2023, na ogled razstava »Ko gradimo odlično, gradimo z javnim natečajem«, razstava zmagovalnih rešitev na arhitekturnih natečajih ZAPS v letih 2009–2021. Prijazno vabljeni, vstop je seveda prost.

Panojska razstava, ki jo v sodelovanju z Občino Škofja Loka pripravlja Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), nudi pregled 92 zmagovalnih rešitev na javnih natečajih, izpeljanih v Sloveniji od leta 2009 do danes. Številni projekti so bili v tem času že realizirani in so predstavljeni v svoji končni, izvedeni obliki.

Pomemben del razstave je prikaz statističnih podatkov o javnih investicijah, za katere je bil v začetni fazi izveden javni natečaj. Predstavljeni so podatki o trajanju projektov, njihovih stroških in uspešnosti ter tudi izkušnje naročnikov z javnimi natečaji.

Med razstavljenimi zmagovalnimi natečajnimi rešitvami je tudi »Ureditev odprtih javnih površin starega mestnega jedra Škofje Loke ter ureditev obrežja obeh Sor« arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar. Investitor celotne prenove je Občina Škofja Loka.

Na osnovi leta 2013 izbranega zmagovalnega projekta je bila doslej že izvedena celovita prenova Cankarjevega trga in Blaževe ulice, zaključena leta 2014, ter celovita ureditev Trga pod gradom in otroškega igrišča Zamorc, zaključena leta 2017.

Letošnjo jesen začenjajo še celovito prenovo osrednjega škofjeloškega trga – Mestnega trga in Klobovsove ulice. Pred začetkom tokratne prenove pa organizirajo vodeni ogled razstave in trgov v Škofji Loki, ki so že zgrajeni na osnovi predhodno izvedenega natečaja.

Vodenje po razstavi in mestnem središču Škofje Loke, na panojih prikazanih zmagovalnih arhitekturnih kreacij, ki ga bo vodil avtor ureditve trgov in zasnove postavitve razstave, arhitekt Robert Potokar, bo v četrtek, 3. avgusta 2023, ob 17. uri.

Vir in foto: Občina Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating