Vam je prispevek všeč?

Danes, v petek, 18. marca 2022, se v Škofji Loki začenjajo »Dnevi Škofjeloškega pasijona 2022«, in sicer s predstavitvijo nove številke zbornika »Pasijonski doneski 17/2022«, ki bo potekala ob 19. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zbrane bo pozdravila dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo.

Tokratni Pasijonski doneski so postno naravnani. Jezusovo pot velikega tedna odslikavajo pasijonske podobe Jožeta Bartolja, pasijon primorskih Slovencev v času fašizma pa naslikajo podobe Toneta Kralja. Pridiga Ferdinanda Ljubljanskega, shranjena v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki, nas uvede v čas pred 300 leti, spoznamo pa tudi številne filme s pasijonsko tematiko, nastale do 1. svetovne vojne, in se seznanimo z dolgo zgodovino uprizarjanj pasijona v Laškem.

Lansko leto, ko naj bi s slovesno uprizoritvijo počastili tri stoletja Škofjeloškega pasijona, je zaradi epidemije minilo brez škofjeloške spokorniške procesije, ki je ne bo niti letos. Kljub razmeram so lani v Škofji Loki in drugod potekali številni z velikim tednom povezani dogodki, ki so pripomogli k vzdrževanju pasijonske kondicije in bodo ostali zabeleženi v Pasijonskih doneskih.

Po predstavitvi zbornika pa bo odprtje razstave del Jožeta Bartolja, ki je bil ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona povabljen, naj pripravi likovno razstavo, ki bi bila del širšega dogajanja ob postavitvi pasijonske procesije v jubilejne letu 2021. Zaradi njene odpovedi je bilo prekinjeno tudi Bartoljevo slikarsko ustvarjanje široko zasnovanega cikla na temo Škofjeloškega pasijona.

Likovno poglabljanje v tematiko, ki slikarja nagovarja že od študentskih let, je v preteklem letu vseeno dozorelo v cikel 12 pasijonskih podob večjega formata, ki bodo v letošnjem postnem času na ogled na razstavi v Sokolskem domu v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona. Vabljeni k ogledu.

Nova številka Pasijonskih doneskov bo na voljo za ogled in nakup na nocojšnji predstavitvi, nato jo bo mogoče od ponedeljka, 21. marca 2021, kupiti v spletni trgovini Muzejskega društva Škofja Loka, na blagajni Loškega muzeja in v prostorih TIC Škofja Loka na Cankarjevem trgu 17.

Vir in foto: Muzejsko društvo Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating