Vam je prispevek všeč?

V sredo, 13. julija 2022, ob 18. uri lepo vabljeni na odprtje razstave »Crngrob naokrog – Zakladnica freskantstva« v galerijo C’ngrobsk’ turn v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Na razstavi bodo predstavljene freske, ki so na svoji izvorni lokaciji že nerazpoznavne, zakrite, težko dostopne, zbledele oziroma so bile snete in prenesene na druge lokacije. Vstop bo prost.

»Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu je eden največjih spomenikov freskantstva na Slovenskem. Njeno razgibano in dolgo stavbno zgodovino so vseskozi spremljale različne poslikave, ki so nastajale od konca 13. stoletja do druge polovice 19. stoletja. Nekatere od njih so še danes dobro ohranjene, druge pa so in situ že težko prepoznavne ali celo obstajajo le še kot kopije v muzejih,« je v knjižici »Sakralna dediščina in umetnost«, ki jo je v okviru projekta »Crngrob naokrog« pripravila Razvojna agencija Sora, zapisala kustosinja razstave Nina Misson iz Loškega muzeja Škofja Loka.

Razstava bo na ogled ob sredah in nedeljah od 16. do 18. ure do 8. septembra 2022, ko bo po maši na mali šmaren ob 16. uri odprtje nove razstave, ki jo pripravljajo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD 2022). Na razstavi »Pogled na dediščino skozi otroške oči« bodo s potezami čopiča otrok in mladih oživele podobe s srednjeveških fresk, ki krasijo starodavni svetišči v Crngrobu in na Križni Gori.

Vir in foto: Loški muzej Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating