Vam je prispevek všeč?

Sodobni tekstilni center Kreativnice danes, v torek, 21. junija 2022, na poletni solsticij, ob 18. uri odpira razstavo na prostem: veliko tekstilno inštalacijo »Zemlja, seme«, ki je nastajala v preteklih mesecih. »Gosti nas Loški muzej Škofja Loka in skupaj vas vabimo, da se nam pridružite na zaprtem grajskem vrtu – zeliščnem vrtu pod Grajsko kavarno vabijo Kreativnice. Navzoča bo tudi Teja Močnik, etnologinja, kulturna antropologinja in pisateljica, ki bo na dogodku pustila svoje literarno seme, ki bo kmalu vzklilo tudi v knjižni obliki. Vstop bo prost.

Velika tekstilna inštalacija »Zemlja, seme« – na ogled bo do nedelje, 28. avgusta 2022 – preizprašuje vprašanja našega odnosa do zemlje, prsti in semen. Odkriva pomene in simboliko semen, opozarja na ohranjanje ekosistemov, biodiverzitete … Tako kot se prebujajo gibanja za samooskrbo in skupnostne prakse, ki kažejo alternative sicer navidezno možni neskončni rasti, na ta vprašanja odgovarjajo tudi avtorice. Na svoj način, s skupnim delom in iskanjem rešitev, z ustvarjalnostjo.

Štiri avtorice so svoje znanje in izraznost prepletle med žlahtnostjo rodovitne prsti in nadzemnim svetom, ki to prst obrašča, varuje, se iz nje napaja. Vsaka v svoji prepoznavni tehniki – od tkanja, polstenja, barvanja in tiska z rastlinami do prešivanja lanenih tkanin – in prepoznavnem izraznem slogu. Skupno tekstilno delo »Zemlja, prst« se nadgrajuje s posameznimi avtorskimi deli Nine Vastl Štefe (Črno seme), Anje Musek (Zemlja – lan – zemlja), Lili Panjtar (Novo življenje) in Silve Horvat (Koruzno sonce). Vsi skupaj pa tvorijo edinstven ekosistem.

Prijazno vabljeni.

Vir: FB dogodka

Foto: Loški muzej

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating