Vam je prispevek všeč?

V čast letošnjemu prejemniku Prešernove nagrade za življenjsko delo in letošnjemu častnemu občanu občine Škofja Loka, akademskemu slikarju Hermanu Gvardjančiču, bodo v sredo, 19. julija 2023, ob 19. uri v Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu v Škofji Loki slovesno odprli razstavo njegovih novejših likovnih del.

Razstavo »Slovenae 22: Kras« bo slovesno odprl škofjeloški župan Tine Radinja. Na ogled bo cikel risb na temo lanskih uničujočih požarov na Krasu, ki jim razstavo tudi posveča. Dogodek bo z glasbeno kuliso popestrila Tamburaška skupina Bisernica iz Reteč – Gorenje vasi. Vstop bo prost.

»Na ogled, predstavitev in poslušanje bomo v Loko prinesli most povezovanja, združevanja med urbanim in ruralnim okoljem, med vrhunsko umetnostjo, kulturo in glasbo, ki pripoveduje, kako čuten je umetnik do nesreč v okolju,« so ob tem zapisali v Tamburaški skupini Bisernica Veterani.

Dela v kombinacijah različnih tehnik (oglje, akril, pepel) konceptualno sledijo Gvardjančičevemu slikarskemu projektu »Slovenae« iz 80. let prejšnjega stoletja, vsebinsko pa so blizu ciklu, ki je nastal pred leti ob požarih v Avstraliji. Projekt »Slovenae« ni zaključen, osredotoča pa se na domoljubje in rodno grudo.

Kot so še sporočili iz Loškega muzeja Škofja Loka, bo v okviru spremljevalnega programa v sredo, 26. julija 2023, ob 18. uri organizirano vodstvo po razstavi z umetnikom Hermanom Gvardjančičem (nekdanjim profesorjem na ljubljanski ALUO in ustanovnim članom ZUŠL) in kustosom.

Vir: Loški muzej in FB Tamburaška skupina Bisernica Veterani

Foto: Loški muzej

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating