Vam je prispevek všeč?

Kulturno-umetniško društvo Jadran in Zavod O (ob podpori Javnega sklada za kulturne dejavnosti JSKD in Občine Škofja Loka) vabita danes, v soboto, 30. aprila 2022, ob 19. uri v Galerijo Jadran v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki na odprtje razstave »Striparnik« mladega Ločana Žana Križnarja. Galerija Jadran je trenutno (še) brezdomna galerija, ki ji streho nad glavo večinoma nudi Zavod O, občasno pa svoje zatočišče najde pod milim nebom.

Žan Križnar (1999) je študent arhitekture, ki je študij začel na ljubljanski univerzi in ga nadaljuje na Švedskem. Sočasno se od zgodnjih srednješolskih let spušča tudi v svet fotografije, filma in grafičnega oblikovanja. Vizualne umetnosti ga navdušujejo že od otroštva, tako kot večino članov družine Križnar. Večino časa posveti ustvarjanju trodimenzionalnih vizualizacij bodočih objektov ali promocijskemu filmu.

Zbirka »Striparnik« je začela nastajati julija 2020, v letu, zaznamovanem s covidom-19. Z zanj povsem novim načinom izražanja – stripom – je želel vdahniti nekaj humorja v s skrbmi prepleten svet. Kot velik ljubitelj Dad Jokov ali Punov je želel ustvariti slovensko različico besednih iger, saj ima slovenski jezik bogat zaklad metafor, pregovorov in rekov. Vsak strip je sestavljen iz treh sličic, prvih dveh kot normalnih prizorov iz vsakdanjega sveta in tretje kot besedne igre. Stripi so risani ročno in obdelani na računalniku.

Vir in foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating