Vam je prispevek všeč?

Loški muzej Škofja Loka vabi v sredo, 7. junija 2023, ob 18. uri na odprtje razstave »Zgodboprejke« v Muzejski dnevni sobi. Vstop bo prost.

Stenska inštalacija »Zgodboprejke« je nastala na delavnici pletilske skupnosti Breja preja. V pomladnih mesecih je skupina žensk, ki so se v Škofjo Loko priselile z različnih koncev sveta, spoznavala tekstilne tehnike in se med seboj učila. Z uporabo tiska z rastlinami, vezenja, barvanja in kolažiranja so nastale tekstilne slike. Intimne zgodbe žensk na ustvarjenih delih nosijo sporočili, da je umetnost namenjena vsem in da sta umetnost in skupnost zmožni rešiti ali vsaj občutno izboljšati marsikatero življenje. »Zgodboprejke« dajejo glas ženskam, ki so v družbi pogosto preslišane.

V pletilski skupnosti Breja preja se posvečajo ustvarjanju skupnosti in skupnostnemu ustvarjanju. To pomeni, da tekstilno ustvarjanje vedno poteka z namenom. Njihovi pretekli projekti vključujejo pletilske akcije, kot so kvačkanje roza ovojev za drevesa ob mesecu ozaveščanja o raku dojk, izdelovanje mavrice pred referendumom o družinskem zakoniku, vezenje večjezičnih grafitov z namenom opozarjanja, da živimo v raznoliki lokalni skupnosti. Vabljeni na odprtje in ogled razstave!

Vir in foto: Loški muzej Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating