Vam je prispevek všeč?

Danes, v soboto, 7. maja 2022, bo ob 20. uri na Loškem odru v Škofji Loki videti odrsko izpoved Polone Vetrih »Ne pozabite na rože«. V krstni uprizoritvi predstave SNG Drame Ljubljana, ki jo je režirala Ivana Djilas, poleg Polone Vetrih nastopa še Lara Bešić. Za ogled predstave za abonmaja Rdeči in Modri in za Izven boste odšteli 20 evrov. Iz napovednika:

»Gledališki oder je poln rož. Na enem koncu je klavir, nekje zraven sedi čelistka. Oder je pripravljen, predstava se lahko začne. Igralko, ki vstopi, publika takoj prepozna – večino kariere je igrala v prav tem gledališču. Zdaj je v pokoju in prišla je povedat, kar se ji zdi, da je po vseh teh letih igranja vredno in treba povedati. Da se ozre nazaj in prešteje, kar je pustila za sabo: vloge, režiserje, odrske sopotnike, kostume, šopke rož, izposojene identitete, odre, na katerih je stala, pisma oboževalcev in sovražnikov, uspehe in nikoli izpolnjena pričakovanja. Čas je, da sebi in drugim položi račune in se poslovi od stvari, ki so zanjo minile.

Foto: Peter Uhan

Toda – ali so res? Saj ne moreš na ukaz nehati biti igralka, ko pa ti oder vendar pripada! V avtobiografski pripovedi govori igralka Polona Vetrih o svoji poklicni in življenjski poti, hkrati pa preizprašuje mehanizme, ki jim je podrejen gledališki svet, in vlogo posamičnega igralca znotraj tega kolesja, v katerem se ni vedno lahko znajti. Njena izpoved je neposredna, podana na način, ki briše meje med Polono igralko, ki v trenutku stika z odrom postane ‘nekdo drug’, in Polono upokojenko, ki brez rezerv in lažnih identitet razmišlja o svojih življenjskih odločitvah in poteh. Oder in življenje se zlijeta drug v drugega, upokojenka igra naprej.«

Vir in foto: KD Loški oder

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating