Vam je prispevek všeč?

Glasbena šola Škofja Loka in Zavod 973 v okviru »Dnevov Škofjeloškega pasijona« vabita na Pasijonski koncert v sredo, 22. marca 2023, ob 19.30 v cerkvi Marije Brezmadežne (Nunski cerkvi) v Škofji Loki. Nastopili bodo Camerata Puštal (dirigent Andrej Ožbalt), solopevci Glasbene šole Škofja Loka, Glasbene šole Kranj in Univerze za glasbo Gustava Mahlerja iz Celovca.

Glasbena umetnost že od začetka odraža duhovnost človeškega bitja. Vsak trenutek življenja posamezne kulturne sredine spremlja glasba, tako da postane način življenja in obenem neobhodna za umevanje vsakokratnega bivanjskega trenutka. Stoletja minevajo, pristopi se preoblikujejo in spreminjajo, problemi človeštva in njegovo prizadevanje pa ostajajo enaki. Prav zato sta glasba in z njo umetnost nesmrtni: kar je hrana človekove duše, namreč ne more umreti in ohranja svoj učinek tudi daljše časovno obdobje.

Spored koncerta bodo uokvirjala dela iz zakladnice baročne glasbene umetnosti, na odru pa se bodo zvrstili številni solisti iz razredov Saške Kolarič, Janeza Hostnika in Francke Šenk, podprti z orkestrom Camerata Puštal pod vodstvom Andreja Ožbalta, ki ga sestavljajo nekdanji in zdajšnji učenci Glasbene šole Škofja Loka, ki bodisi že obiskujejo glasbeno akademijo ali konservatorij bodisi se tja šele podajajo, pridružujejo pa se jim škofjeloški in drugi glasbeniki, ki so univerzitetno glasbeno šolanje že zaključili.

Vzgib za osnovanje ansambla se je porodil iz želje, da bi najboljši sedanji učenci Glasbene šole Škofja Loka dobili priložnost za skupno muziciranje in intenzivno učenje z že uveljavljenimi glasbeniki, s tem pa tudi dragoceno izkustvo načina dela, ki jih bo spremljal na njihovi profesionalni poti. Prijazno vabljeni!

Vir in foto: Škofjeloški pasijon

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating