Vam je prispevek všeč?

Tradicionalni škofjeloški poletni festival »Pisana Loka« se je že krepko nagnil v drugo polovico. Danes, v četrtek, 31. avgusta 2023, ob 20.30 ponuja koncert zasedb Moveknowledgement in AUTO na Cankarjevem trgu v Škofji Loki. Vabi KUD Jadran, vstop bo prost, prostovoljni prispevki zaželeni.

Moveknowledgement, ena avtorsko najbolj izstopajočih, kritiško cenjenih in slogovno kameleonskih slovenskih poosamosvojitvenih rock zasedb, ki je nastala konec 90. let v Novem mestu, je en sam niz vznemirljivih žanrskih permutacij in zvočnih eksperimentov.

Zlasti z albumi Listen to Nebukadnezar (2007), Pumpdown!!! (2011) in See (2014) si je zagotovila široko bazo privržencev z različnih vetrov in polnila klube doma in v tujini. Pred približno 5 leti je poniknila s scene in se razšla z vokalistom Miho Blažičem – N’tokom.

Odtlej je zasedba, ki jo sestavljajo Dejan Slak (bas), David Cvelbar (bobni), Uroš Weinberger (kitara, vokal, avtor skladb in besedil) in Miha Šajina (klaviature, vokal, avtor skladb, producent, oblikovanje zvoka), ubrala nove žanrske smernice, spremenila vlogo vokalov v komadih in konkretno nadgradila zvok.

Lani spomladi so se Moveknowledgement vrnili z novim albumom Lying Cobra (Moonlee Records) in t njim nakazali razdiralen odmik od dosedanjih izdaj. Nov zvok, nova založba, nova vizija!

Album zaznamuje blagozvočna, vznemirljivo večplastna in kristalno čista zvočna podoba, subtilna manipulacija različnih analognih sintov, božajoče vokalne polifonije in prosto lebdeči, počasi razvijajoči se aranžmaji, ki spiralasto srkajo v njihove skladbe.

Brezčasna slovenska neopsihedelija za neskončna poletna pohajkovanja in nepozabna oranžnozlata jutra v objemu ljudi, ki nekaj štejejo.

AUTO pa je zasedba, ki jo sestavljajo prekaljeni mački domače glasbene scene. Kak »auto« nastane, če ga skonstruirajo in sestavijo bobnar Prismojenih profesorjev bluesa, basist Martin Ramoveš Banda in kitarist že pokojnih God damn it, boys?

Pravijo, da gre za garažiran hibrid med kraut rockom in space surfom. Če vam uide (auto)bus, se usedite v Auto. Prijetna izkušnja zagotovljena!

Vir in foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating