Vam je prispevek všeč?

Vljudno vabljeni danes, v torek, 7. novembra 2023, ob 18. uri na Mladinski oddelek Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na brezplačno predstavitev edinstvene knjige »Na Škofjeloškem nekoč«.

Knjiga prinaša ljudske pripovedi, pesmi, šege in pregovore v Škofji Loki z okolico ter v Poljanski in Selški dolini. Dodano je še poglavje o vsakdanji in praznični mizi na Škofjeloškem. Avtorji knjige so prebivalci teh krajev, ki so v stoletjih v ljudski spomin zapisovali dogajanja na tem koščku zemlje.

»Dogajanja, ki so jih naši nepismeni dedje zapisovali v pripovedi, so stehtana na nezmotljivi ljudski tehtnici, ki tehta dobro in zlo. Na poti skozi stoletja, od ust do ust, iz roda v rod, se je v marsikateri pripovedi izgubila verodostojnost vsebine, a ohranila je nekaj, kar je dragocenejše od pravilnosti podatkov.

V ljudski pripovedi je skrita ljudska duša, ljudska pohvala ali sodba, nagrada ali kazen, predvsem pa vera v zmago pravice,« je o knjigi, ki je nastajala vrsto let, zapisano v vabilu.

Knjigo bodo predstavile Dušica Kunaver, Nada Slovnik in Apolonija Kandus, ki so s sodelovanjem v Krožku za oživljanje ljudske dediščine na Škofjeloškem gradivo zbrale in uredile. Posebna odlika knjige je zadnje poglavje, v katerem je Slovnikova z znanstveno natančnostjo virom dodala razlago in zgodovinsko ozadje posameznih pripovedi.

Vir: FB VGC Škofja Loka in FB Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Foto: FB VGC Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating