Vam je prispevek všeč?

Muzejsko društvo Škofja Loka vljudno vabi na predstavitev pasijonske monografije »Iz paradiža – Tri stoletja Škofjeloškega pasijona«, ki bo v četrtek, 21. septembra 2023, ob 18. uri v Kristalni dvorani Sokolskega doma Škofja Loka.

Knjigo bo predstavil njen avtor Alojzij Pavel Florjančič, pogovor z njim bo vodil Jernej Tavčar. V kulturnem programu bodo nastopili pasijonci – prostovoljci Škofjeloškega pasijona. Vstop bo prost.

Knjiga »Iz paradiža« publicista, geologa, urednika in zgodovinarja Alojzija Pavla Florjančiča v štirih delih podrobno predstavlja vse znane uprizoritve te znamenite spokorne procesije Velikega petka.

V prvem, uvodnem delu knjige je predstavljen loški pasijon izpred 300 let, kot ga je leta 1967 naslikal arhitekt in slikar Boris Kobe. Na kratko so predstavljeni loški bratje kapucini, bralci se seznanijo tudi s splošnim pregledom pasijonskih procesij.

V drugem delu so predstavljene loške spokorne procesije iz 18. stoletja, osrednji tretji del pa je namenjen sodobnim uprizoritvam Škofjeloškega pasijona v 20. in 21. stoletju, vse od leta 1930 v radijskem prenosu do letos spomladi v Stari Loki.

Zaključni četrti del knjige predstavlja nekaj izbranih dogodkov v povezavi s Škofjeloškim pasijonom, med drugim njegov vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in neizvedbo pasijona v koronskem letu 2021.

Prijazno vabljeni!

Vir in foto: Muzejsko društvo Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating