Vam je prispevek všeč?

Osmega septembra smo obeleževali svetovni dan fizioterapije (SDF). Letošnja tema SDF je bila artritis – akutno ali kronično vnetje sklepov. Simptomi lahko vključujejo bolečino, oteklino, togost in rdečico, ki lahko prispevajo k zmanjšani funkciji in spretnosti.

Artritisa obstaja več različnih vrst, najpogostejši je revmatoidni artritis (RA), avtoimuna bolezen, ki največkrat prizadene sklepe prstov, zapestij, ramen, komolcev, kolen in gležnjev. Vadba je zato ključna pri zmanjšanju telesne nezmožnosti in izboljšanju zdravja pri posameznikih z RA.

Fizioterapevti lahko ocenijo bolnikovo stanje, ga vodijo skozi obvladovanje simptomov, izberejo primerne vaje in pomagajo postopoma in varno povečati raven njegove telesne dejavnosti. Zdrav način življenja, ki vključuje tudi redno telesno dejavnost, pomembno vpliva pri obvladovanju RA in zmanjšanju tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni.

Ker je telesna dejavnost ena od pomembnih stvari za ohranjanje zdravja, Zdravstvenovzgojni center Zdravstvenega doma Škofja Loka vabi danes, v četrtek, 14. septembra 2023, ob 17. uri na »Preizkus hoje na 2 kilometra« na štadionu v Športnem parku OŠ Škofja Loka-Mesto.

S preizkusom hoje bodo ocenili udeleženčevo zmogljivost srca, ožilja in dihal. Na podlagi rezultata bodo udeleženci prejeli njim prilagojeno priporočilo za gibanje, s katerim bodo lahko učinkovito okrepili in izboljšali zdravje.

Preizkusa hoje se lahko udeležijo odrasle osebe, stare vsaj 20 let, ki jih zanima, kakšna je njihova telesna zmogljivost. S seboj je treba imeti športno oblačilo, športno obutev, plastenko vode in po potrebi očala. Predhodne prijave niso potrebne, v primeru slabega vremena preizkus odpade.

Lepo vabljeni!

Vir: ZVC Škofja Loka

Foto: ZD Idrija

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating