Vam je prispevek všeč?

Kulturno društvo Grable in Loški muzej Škofja Loka vabita v okviru cikla za odrasle »Pripovedke ob peči« na zadnje dejanje sezone, pripoved v glasbi in besedi »Paciferka«, ki bo v sredo, 12. aprila 2023, ob 19. uri v Škoparjevi hiši na grajskem vrtu na Škofjeloškem gradu. Nastopili bodo: Renata Lapanja (pripoved), Bogdana Herman (ljudska pesem) in Andrea Pandolfo (glasba). Prijazno vabljeni, vstop bo prost!

Renata in Bogdana sta bolj kot določeno vsebino in motive iskali prostor in priložnost, kjer bi se srečali petje ljudskih pesmi in pripovedovanje ljudskih zgodb. Ker sta se našli v podobni mitski predstavnosti sveta in življenja, so se skupne teme ponudile same: ne samo, da njune duše koreninijo v tolminskih hribih, povezuje ju klic petja in pripovedovanja tistih ljudskih vsebin, za katere obe menita, da jim je vredno dati prostor v kolektivnem spominu.

Vprašanja, ki se porajajo v izboru njunih pripovedi, presegajo generacijsko in splošno časovno razmejevanje in se zdijo večna: s kakšno upravičenostjo mama umori svoje dete? Kakšni so načini, s katerimi ženske rešujejo svojo dušo in telo? Kolikokrat se morata ženska lepota in modrost skriti pod kožo, ker bi ji bilo sicer prenevarno živeti? Kje v našem kolektivnem nezavednem še ždi kurja pastirica in kje vlada incestuozni kralj? Vse, kar sta mu zapeli in povedali, je Andrea prevedel v glasbo, da je nastala celostno zveneča pripoved.

Vir in foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating