Vam je prispevek všeč?

Danes, v sredo, 6. aprila 2022, ob 18. uri vabljeni na odprtje samostojne fotografske razstave Jane Jocif z naslovom »Skrita dediščina: portreti stoletij«, na kateri se bo avtorica v Okroglem stolpu Loškega gradu v Škofji Loki predstavila s temama kulturne dediščine in njenega (ne)ohranjanja. Vstop prost.

V vabilu je zapisano: »V fotografsko oko ujeti svetovi zapuščenih prostorov razkrivajo zgodbe, ki jih pišejo stoletja stare stavbe, hiše, domovi. Podobe so pravzaprav intimni portreti prostorov, v katerih se je nekdaj prebivalo, danes pa nemo samevajo, se sesedajo sami vase in čakajo ali na propad ali na rešitev.

Foto: Jana Jocif

 

Fotografinja v praksi beleži tako znamenite zgodovinske stavbe kakor tiste, ki so skrite ali celo nepoznane. Tako ustvarja osebni fotografski fond, ki v mnogih primerih predstavlja edini (znani) dokument nekaterih stavb. Svoj profil na Facebooku uporablja tudi kot platformo za zaščito kulturne dediščine, na kateri objavlja fotografije propadajočih spomenikov, in vrh tega deluje kot pobudnica pogovorov o možnih rešitvah za konkretne stavbe pri strokovnjakih in laikih.

V estetskem pogledu se razstavljene fotografije držijo japonskega načela wabi-sabi – nepopolna, postarana lepota. Taka umetnost odraža minljivost in nepopolnost, ki ju kot temo pogosto naslavlja tudi Jana Jocif, zlasti v delih, ki se navezujejo na propadajočo kulturno dediščino. V njenih fotografijah so zajeta stoletja patine, brazgotin v lesu in razpok v ometu. Teh nepopolnosti avtorica ne dojema kot napake, temveč jih prikaže v luči dekadenčne lepote.«

Prijazno vabljeni! Razstava bo na ogled do nedelje, 5. junija 2022, kustosinja bo Nina Misson.

Vir in foto: Loški muzej Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating