Vam je prispevek všeč?

Muzejsko društvo Škofja Loka, Občina Škofja Loka in Zgodovinski arhiv LjubljanaEnota Škofja Loka so ob lanski 80-letnici častnega občana Škofje Loke (2014) dr. Franceta Štukla pripravili izid njegove knjige loških zgodb »Strganke in postrganke«, a njenega izida avtor žal ni dočakal, saj je umrl lanskega novembra v 81. letu starosti.

Bodo pa zato vse tri organizacije v petek, 27. januarja 2023, ob 19. uri v Kristalni dvorani Sokolskega doma Škofja Loka pripravile večer »France Štukl (1942–2022) Poslednji pozdrav Škofji Loki«, na katerem se bodo spominjali njegove bogate zapuščine in predstavili knjigo zgodb »Strganke in postrganke«, ki jo bo mogoče tudi kupiti.

Dr. France Štukl je vse življenje (razen najzgodnejših let) preživel v Škofji Loki, ki ga je za vedno zaznamovala, tudi sam pa ji je s svojim delovanjem vtisnil neminljiv pečat. Tako s svojo poklicno potjo kot s prostočasnimi dejavnostmi, ki so se prepletale s predanostjo tisočletnemu mestu, njegovi zgodovini in prebivalcem.

Prejemnik Aškerčevega priznanja za življenjsko delo (2012) in častni član Muzejskega društva Škofja Loka (2008) je bil iskriv pripovedovalec, svoje zgodbe v loškem narečju je vedno rad začinil z njemu lastno in prepoznavno hudomušnostjo. Bil je prava loška legenda in neizčrpna enciklopedija, bogato vedenje pa je rad delil z drugimi in ga zapustil v številnih prispevkih in monografijah.

Prijazno vabljeni na spominski večer, vstop bo prost.

Vir: Sokolski dom Škofja Loka

Foto: Muzejsko društvo Škofja Loka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating