Vam je prispevek všeč?

V nadaljevanju objavljam seznam dogodkov v Škofji Loki (in bližnji okolici) v tednu od ponedeljka, 27. marca, do nedelje, 2. aprila 2023. Če organizirate ali veste še za kakšen dogodek, mi to lahko sporočite na e-naslov info@loske-novice.si.

PONEDELJEK, 27. MARCA 2023:

V ponedeljek, 27. marca 2023, ob 18. uri vabljeni v Športno dvorano Poden v Škofji Loki na dvoboj košarkarske lige Nova KBM med moštvom LTH Castings in Terme Olimia Podčetrtek. Do konca ligaške sezone je ostalo še 6 tekem, vsaka od njih bo za Škofjeločane, ki so s 6 zmagami in 15 porazi trenutno na 9. mestu razpredelnice, pomembna v boju za obstanek med prvoligaško elito.

Otroci od 4. leta starosti dalje, ki so lahko na delavnici brez spremstva staršev in ki radi ustvarjajo in uživajo ob pravljicah, vabljeni v ponedeljek, 27. marca 2023, ob 17. uri v Krajevno knjižnico Gorenja vas na prav posebno pravljično delavnico »Ustvarjamo s pravljicami«, ki jo bo vodila vzgojiteljica in svobodna umetnica Dragica Toplišek Tušar. Obvezne prijave na telefon 041-442-095 ali 04/510-71-00 ali na e-naslov gorenjavas@knjiznica-skofjaloka.si ali v času odprtosti krajevne knjižnice.

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka v sodelovanju s Petro Čelik, dipl. del. terapevtko, vabi na »Trening možganov«, ki bo v ponedeljek, 27. marca 2023, ob 9.30 v Krajevni knjižnici Železniki. Na delavnici na zabaven način prek igre izvajajo vaje za koncentracijo, spomin, logiko, domišljijo, orientacijo in besedno spretnost. Število mest je omejeno, za prijavo in več informacij se je treba obrniti na zaposlene v knjižnici.

Klekljarsko društvo Cvetke v sodelovanju s Krajevno knjižnico Žiri vabi na delavnico »Ure klekljanja« v ponedeljek, 27. marca 2023, od 15. do 18. ure v Krajevni knjižnici Žiri. Obvezne so predhodne prijave.

Petra Nartnik vabi v ponedeljek, 27. marca 2023, od 18. do 19. ure (1. skupina) in od 19.30 do 20.30 (2. skupina) v Studio Petre Nartnik v Škofji Loki na mesečne »Skupinske meditacije – terapije«, tokrat se bodo dotaknili medsebojnih odnosov. Vodene meditacije z energijsko podporo so priložnost za globoko sprostitev, energijsko čiščenje in prenovo vitalne energije. Omogočajo vzpostavitev ravnovesja in s tem boljšega zavedanja in delovanja v pravi smeri. Meditacije potekajo ob podpori tibetanskih zvočnih posod ali sproščujoče glasbe, kar pomaga, da se udeleženci lažje sprostijo, utišajo svoj um, uravnovesijo živčni sistem, prečistijo energijske centre in prebudijo procese samozdravljenja. Prispevek 15 € na srečanje, število udeležencev je omejeno na 8, zato so zaželene predhodne prijave na e-naslov prenovazdravja@gmail.com.

TOREK, 28. MARCA 2023:

Občina Škofja Loka, Zavod 973, Kino Sora, Gimnazija Škofja Loka in Veleposlaništvo Kraljevine Španije vabijo v torek, 28. marca 2023, ob 18. uri na »Odprtje Španskega tedna« v okviru »Meseca evropskega filma« v Galeriji Sokolskega doma Škofja Loka. Filmske predstave, ki bodo opremljene s slovenskimi podnapisi, bodo nato do četrtka, 30. marca 2023, v Kinu Sora Škofja Loka. Vstop bo prost.

V torek, 28. marca 2023, ob 18.30 vabljeni v okviru »Meseca evropskega filma« na projekcijo španske zgodovinske drame »1898: Zadnji s Filipinov« režiserja Salvadorja Calva v Kinu Sora Škofja Loka. V glavnih vlogah: Luis Tosar, Javier Gutierrez, Alvaro Cervantes. Iz vsebine: leta 1898 Španci na Filipinih branijo eno svojih zadnjih kolonij. Španska vojska za zidovi cerkve, v katero se zateče pred uporniki, bije bitko, ki je že zdavnaj izgubljena. Vstop bo prost, film bo opremljen s slovenskimi podnapisi.

V torek, 28. marca 2023, ob 20. uri bo v preddverju Jurjeve dvorane v Stari Loki v Škofji Loki otvoritev »Filatelistične razstave Rim večno mesto«, posvečene 90. obletnici smrti pisatelja, tržaško-koprskega in lavantinskega škofa dr. Andreja Karlina, ki je bil doma iz Stare Loke. Vabita Filatelistično društvo Lovro Košir in Društvo Lonka Stara Loka.

V torek, 28. marca 2023, ob 19. uri vabljeni na Mladinski oddelek Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na fotopis »Bahami«. O nadvse eksotični destinaciji bo spregovoril fotograf, popotnik, biolog in Ločan Nejc Draganjec. V obliki fotopisa si bodo udeleženci ogledali manj poznane in bolj skrite kotičke zunanjih otokov, najboljše lokacije za druženje z morskimi psi, skati in slavnimi plavajočimi pujski, filmske lokacije in tudi kakšno prav posebno nepoznano plažo.

Vzgojiteljice Vrtca Škofja Loka vabijo v torek, 28. marca 2023, ob 17.30 na Mladinski oddelek Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, kjer bodo odigrale otroško predstavo »Barve se prepirajo«. Po koncu predstave bo še ustvarjalna delavnica. Vstop bo prost.

V torek, 28. marca 2023, ob 18. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Trata v Škofji Loki v »Bralni klub Knjigosnedke«. Bralni krožek je namenjen vsem ljubiteljem knjig, ki se o prebranem radi pogovarjajo in delijo bralno izkušnjo z drugimi. Srečanja bralnega kluba, ki ga vodi Nataša Škofic Kranjc, so dvakrat mesečno.

Vabljeni v torek, 28. marca 2023, ob 16.30 do 18.30 v prostore Območne obrtno-podjetniške zbornice Škofja Loka na Spodnjem trgu 2 v Škofji Loki na predstavitev tečaja in delavnico »Ekstraokularni vid (vid brez oči) za otroke in odrasle«: razvoji dodatnih sposobnosti možganov, misli, občutkov, intuicije, mentalnega in fizičnega telesa, širjenje zavesti, delo z energijo in ekstraokularnim vidom EOV. Vodi Julija Lucenko, mama, podjetnica in certificirana inštruktorica tečajev duševnega razvoja, širjenja zavesti in ekstraokularnega vida, ki bo na predstavitvi v živo demonstrirala in povedala, kaj je EOV. Vstop je prost, zaželeni so prostovoljni prispevki od 5 do 10 € za organizacijske stroške in najem prostorov. Obvezne prijave na e-naslov eov.slovenija@gmail.com. Priporočljivo je s seboj prinesti neprozorno masko za meditacijo ali spanje.

Kot vsak torek bo tudi v torek, 28. marca 2023, med 20. in 21. uro v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki »Joga v Ostrigi z Ireno«. Vabljeni vsi, ne glede na moč ali gibljivost, spol ali starost. Prijave na e-naslovu irena.prezi@gmail.com.

SREDA, 29. MARCA 2023:

V sredo, 29. marca 2023, ob 19. uri vabljeni v okviru »Meseca evropskega filma« na projekcijo španske drame »Vzporedni materi« režiserja Pedra Almodovarja v Kinu Sora Škofja Loka. V glavnih vlogah: Penelope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sanchez-Gijon, Julieta Serrano, Rossy De Palma. Iz vsebine: zgodba o dveh zelo različnih ženskah, ki se srečata v bolnišnici, kamor prideta rodit, in nepričakovanih zapletih, ki sledijo. Film je odprl letošnji Beneški filmski festival in Penelope Cruz prinesel tamkajšnjo nagrado za najboljšo igralko. Vstop bo prost, film bo opremljen s slovenskimi podnapisi.

Rokodelski center DUO Škofja Loka vabi v sredo, 29. marca 2023, med 17. in 19. uro v prostore Rokodelskega centra DUO Škofja Loka na Mestnem trgu 34 v Škofji Loki, kjer bo v okviru razstave »Poklon volni« potekala »Delavnica tkanja na tkalskem okvirju«. Udeleženci bodo spoznali osnovne pojme o ročnem tkanju, se seznanili s tehniko tkanja na tkalski okvir, iz volne ali bombaža v platno vezavi stkali tkanino v velikosti 20 x 30 cm, iz katere je možno naknadno izdelati denarnico, peresnico, toaletno torbico … Delavnico bo vodila rokodelka Alenka Rupnik, tkalka in predsednica Rokodelske sekcije DRDIC. Cena (40 € na osebo) vključuje strokovno vodenje, material in uporabo statvic. Na voljo je 6 mest, srečanje bo ob prijavi vsaj 4 udeležencev. Obvezne prijave na e-naslovu rokodelskicenter@visitskofjaloka.si.

Otroci od 4. leta starosti dalje vabljeni v sredo, 29. marca 2023, ob 17. uri v Krajevno knjižnico Železniki na »Uro pravljic«.

V sredo, 29. marca 2023, ob 17. uri – kot vsako sredo – vabljeni v Krajevno knjižnico Trata v Škofji Loki na »Šah v knjižnici«. Šahovskim navdušencem so na razpolago tri šahovnice, na katerih se lahko pomerijo v šahovskem dvoboju. Vstop je prost.

ČETRTEK, 30. MARCA 2023:

V okviru abonmaja glasbeno-gastronomskih dogodkov »Loške glasbene vilice« vabljeni v četrtek, 30. marca 2023, ob 18. uri v Galerijo in gostilno Pr’ Pepet v Škofji Loki na »Figarovo svatbo«, svatbeno pojedino v spremljavi izbranih slovenskih vin, na kateri bodo člani Kvarteta Tamino (Luka Mlejnik Železnik – flavta, Ana Julija Mlejnik Železnik – violina, Nejc Mikolič – viola, Tamara Gombač – violončelo) obiskovalce popeljali skozi Mozartovo opero Figarova svatba. Za gastronomsko doživetje in izbor vin bo poskrbel kuharski umetnik Janez Ferlan z ekipo Pr’ Pepet, število gostov pa je omejeno: na voljo je le 25 mest, zato velja pohiteti z nakupom vstopnic na blagajni Pr’ Pepet. Cena vstopnice (45 €) vključuje 4-hodni meni z izborom vin in glasbeno predstavo v treh delih.

V četrtek, 30. marca 2023, ob 19. uri vabljeni v okviru »Meseca evropskega filma« na projekcijo španske komične drame »Dobri šef« režiserja Fernanda Leona de Aranoe v Kinu Sora Škofja Loka. V glavnih vlogah: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Oscar de la Fuente, Sonia Almarcha, Fernando Albizu, Tarik Rmili, Rafa Castejon, Celso Bugallo. Iz vsebine: Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi tudi za najboljšega igralca, režijo in film. Vstop bo prost, film bo opremljen s slovenskimi podnapisi.

Muzejsko društvo Škofja Loka in Zavod 973 vabita v četrtek, 30. marca 2023, ob 19. uri v Sokolski dom Škofja Loka na »Pasijonski dan« s predstavitvijo Pasijonskih doneskov 18/2023 (v Kristalni dvorani) in odprtjem Pasijonske razstave obnovljene kostumografije in scenografije Škofjeloškega pasijona (v Galeriji Sokolskega doma). Zbornik Pasijonski doneski že vrsto let med bralce prinaša stara in nova spoznanja o Škofjeloškem in drugih pasijonih. Slikovno podobo tokratnemu zborniku daje mojster vitraja Marko Jerman, ki je čudovite vitraje z upodobitvami postaj križevega pota pospremil z avtorskim Križevpotnim vencem. Vstop bo prost, razstava bo na ogled do nedelje, 7. maja 2023.

V četrtek, 30. marca 2023, ob 19. uri vabljeni v Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka na »Bralni klub Divja Loka: Orwell – 1984« (v živo in prek spleta). Bralni klub Divja Loka je skupnost bralcev, ki medse vabi vse, ki radi berejo in uživajo v pogovorih o prebranih zgodbah. Prebirajo kakovostno literaturo in se seznanjajo z različnimi literarnimi žanri, temami in svetovi. Bralne klube že tretje leto pripravlja Anja Eržen iz Kulturnega društva Grable. Prijave na e-naslovu drustvograble@gmail.com. V marcu se bodo lotili kultnega romana »1984« Georgea Orwella.

Rotary Club Škofja Loka vabi v četrtek, 30. marca 2023, ob 19. uri v Gostilno Starman v Staro Loko v Škofjo Loko na predavanje »Človeška in umetna inteligenca z roko v roki za napredek znanja družbe« prof. dr. Jerneja Fesela Kamenika, člana RC Ljubljana in rednega profesorja na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko, raziskovalca na področju teoretične fizike osnovnih delcev.

Otroci vabljeni v četrtek, 30. marca 2023, ob 17. uri v Krajevno knjižnico Trata v Škofji Loki na »Uro pravljic za najmlajše«, namenjeno otrokom od 1. do 3. leta starosti. Vstop bo prost.

V četrtek, 30. marca 2023, ob 17.30 vabljeni v Krajevno knjižnico Trata v Škofji Loki na »Uro pravljic«, ki je namenjena otrokom od 4. leta starosti dalje. Vstop bo prost.

PETEK, 31. MARCA 2023:

Vabljeni v petek, 31. marca 2023, ob 20. uri v Kino Sora Škofja Loka, ko bo v okviru »Filmskega gledališča« na ogled švicarsko-francosko-belgijska drama »Črta« režiserke Ursule Meier. V glavnih vlogah: Stephanie Blanchoud, Valeria Bruni Tedeschi, Elli Spagnolo, India Hair. V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarka režiserka spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Že dlje časa se pasijonci iz Stare Loke, Selc in Železnikov pod režijskim vodstvom Marjana Kokalja pripravljajo na »Pasijonski večer 2023 v Stari Loki: V pričakovanju Škofjeloškega pasijona«, ki bo v okviru »Dnevov Škofjeloškega pasijona« v petek, 31. marca 2023, ob 19.45 na več prizoriščih na starološkem griču ob cerkvi sv. Jurija v Stari Loki v Škofji Loki (pred cerkvijo, pred stavbo nekdanje dekanije in na zunanjem stopnišču Vrtca Sončni Žarek). Uprizorili bodo del prizorov Škofjeloškega pasijona. Dogodek bo potekal na prostem kot procesija. Priporočajo topla oblačila in pokrivala. Vabijo Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka, Župnija Stara Loka in Pasijonski veter v sodelovanju z Zavodom 973 in Občino Škofja Loka.

JSKD Škofja Loka vabi na delavnico za otroke »Gledališki tečaj«, ki bo v petek, 31. marca 2023, med 17. uro in 18.30 v Martinovi hiši v Škofji Loki.

Vabljeni v petek, 31. marca 2023, od 17. do 21. ure na Kidričevo cesto 51a v Škofji Loki na certificirano dvodnevno »Access Bars delavnico«. Access Bars je tehnika, s katero počistimo omejujoča prepričanja našega uma, negativna čustva, podzavestne vzorce in povzete avtomatizme na izjemno lahkoten in sproščujoč način. Udeleženci na koncu dobijo certifikat in lahko samostojno izvajajo terapije. Cena delavnice je 240 €, otroci do 15 let pa se lahko delavnice udeležijo brezplačno v spremstvu staršev ali skrbnikov, medtem kot mladostniki od 16 do 18 let plačajo polovično ceno. V ceno delavnice so vključeni prigrizki in gradivo. Obvezne prijave na e-naslovu dotikzavedanja@gmail.com.

SOBOTA, 1. APRILA 2023:

Vabljeni na spomladansko akcijo čiščenja in urejanja okolja »Očistimo našo Loko«, ki bo v soboto, 1. aprila 2023, od 8. do 13. ure na različnih lokacijah zbirnih mest po posameznih krajevnih skupnostih Škofje Loke. Tam bodo sodelujoči ločeno zbirali odpadke z javnih površin.

Kulturno-umetniško društvo Jadran vabi v soboto, 1. aprila 2023, ob 20. uri v avlo Kulturnega doma Železniki na koncert zasedb Klotljudi (Srbija) in Disdrug. Lotljudi so samooklicani kičasti uporniki, ki odsevajo glamur in seksapil newyorške glam-punkovske scene poznih 70. let, a so nanje močno vplivale tudi legendarne novovalovske beograjske in regionalne zasedbe 80. let. Disdrug pa je boleče in hrupno nežen, pretežno inštrumentalen trio iz Železnikov, ki ustvarja in igra nestabilno, dinamično mešanico trdih rifov, tolče po basu in groova na bobnih, po 21 letih pa je še vedno brez izdanega prvenca. Prispevek je 8 €.

Vabljeni v soboto, 1. aprila 2023, ob 11. uri na »Vodeni ogled cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu«, ene najstarejših romarskih cerkva na Slovenskem in ene od treh evropskih cerkva, v katerih hranijo kitovo rebro. Te in številne druge zanimivosti bodo obiskovalci izvedeli na javnem vodstvu po cerkvi, ko jih bo skozi zgodovino crngrobške cerkve popeljal(a) vodič(ka) Loškega muzeja. Udeležba je brezplačna, prijave niso potrebne.

V soboto, 1. aprila 2023, ob 17.30 vabljeni v Kino Sora Škofja Loka, kjer bo v okviru »Kina Sova« na sporedu sinhronizirana nemška animirana pustolovščina »Zajčja šola: Velika kraja jajc« režiserke Ute von Munchow-Pohl. Iz vsebine: vsi v Zajčji šoli so v visoki pripravljenosti. Vodja tolpe mestnih zajcev Leon se želi enkrat za vselej znebiti velike noči in se zato združi z lisicami. Ga bodo velikonočni zajci uspeli ustaviti?

V soboto, 1. aprila 2023, ob 19. uri vabljeni v Kino Sora Škofja Loka na projekcijo španske družinske komedije »Milosti polni« režiserja Roberta Buesa. V glavnih vlogah: Carmen Machi, Dairon Tallon, Adrian Lopez, Pau Marquez. Navdihujoč družinski film o nogometu, nunah in predrzno navihani enajsterici, poln humorja, topline in srčne predanosti.

V soboto, 1. aprila 2023, ob 14. uri vabljeni na »Velikonočni sejem« na Dvorcu Visoko pri Škofji Loki. predstavili se bodo lokalni ponudniki, obiskovalci bodo lahko obiskali velikonočne delavnice: ob 14. uri delavnico izdelave butaric na tradicionalen način, ob 15.30 pa delavnico barvanja pirhov z različnimi tehnikami. Rezervacije in i