Vam je prispevek všeč?

V nadaljevanju objavljam seznam dogodkov v Škofji Loki (in bližnji okolici) v tednu od ponedeljka, 20. marca, do nedelje, 26. marca 2023. Če organizirate ali veste še za kakšen dogodek, mi to lahko sporočite na e-naslov info@loske-novice.si.

PONEDELJEK, 20. MARCA 2023:

V okviru »Dnevov Škofjeloškega pasijona 2023« Zavod 973 vabi na dogodek »Pasijon v obdobju nemega filma«, ki bo v ponedeljek, 20. marca 2023, ob 19. uri v Kristalni dvorani Sokolskega doma Škofja Loka. P. dr. Andraž Arko bo ob posameznih odlomkih predstavil filme o Kristusovem pasijonu od rojstva sedme umetnosti skozi celotno obdobje nemega filma vse do prvega zvočnega filma. Vstop bo prost.

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka – Krajevna knjižnica Gorenja vas vabi na literarni večer s predstavitvijo knjige »Na spletni prižnici« duhovnika Martina Goloba in novinarja portala Aleteia Lojzeta Grčmana, ki bo v ponedeljek, 20. marca 2023, ob 19. uri v Veliki dvorani Sokolskega doma Gorenja vas. Pogovor z avtorjema bo vodila Damjana Peternelj.

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka v sodelovanju z Zavodom O in VGC Škofja Loka vabi na enourni »Trening možganov«, ki bo v ponedeljek, 20. marca 2023, ob 10. uri (prva skupina) in ob 11.15 (druga skupina) na Mladinskem oddelku knjižnice v Škofji Loki. Prijave na e-naslovu apolonija@zavodo.org ali na številki 040-477-640. Na delavnici na zabaven način prek igre izvajajo vaje za koncentracijo, spomin, logiko, domišljijo, orientacijo in besedno spretnost.

Klekljarsko društvo Cvetke v sodelovanju s Krajevno knjižnico Žiri vabi na delavnico »Ure klekljanja« od 15. do 18. ure v Krajevni knjižnici Žiri. Obvezne so predhodne prijave.

Foto: Pr’ Pepet

TOREK, 21. MARCA 2023:

Vabljeni v torek, 21. marca 2023, ob 18. uri v Galerijo in kavarno Pr’ Pepet v Škofji Loki na otvoritev razstave slikarja in likovnega pedagoga Simona Mlakarja »Kaj mislijo krave?«.

V torek, 21. marca 2023, ob 18.30 vabljeni na »11. Glasbeni vrtiljak«, javni nastop učencev Glasbene šole Škofja Loka, ki bo v Kapeli Puštalskega gradu v Škofji Loki. Vstop bo prost.

Vabljeni v torek, 21. marca 2023, ob 18.30 v Malo dvorano Sokolskega doma Gorenja vas na »Pomladni nastop kitaristov Poljanske doline« pod mentorstvom Lenarta Ruparja v organizaciji Glasbene šole Škofja Loka. Vstop bo prost.

V torek, 21. marca 2023, ob 18. uri vabljeni na odprtje nove razstave »Poklon volni: obdelava volne in njena uporaba v rokodelstvu« v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka. Razstava je del širšega projekta in razstave, ki jo je konec leta 2022 pripravil Mestni muzej Idrija. Na razstavi se s svojimi izdelki iz lokalne domače volne predstavlja 10 članic Rokodelske sekcije z Idrijsko-Cerkljanskega in z njimi poudarjajo pomen uporabnosti domače volne za izjemno širok spekter izdelkov za dom in osebno rabo. Razstava bo na ogled do 15. aprila 2023, vstop bo prost.

Vabljeni v torek, 21. marca 2023, ob 19. uri v Mladinski oddelek Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na predavanje Ane Praznik o osnovah ženske in moške plodnosti »Naravna metoda – Sensiplan«.

V torek, 21. marca 2023, ob 17. uri vabljeni v Mladinski oddelek Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na »Pravljično jogo« s Tino Matanovič, ki je primerna za otroke od 4. leta starosti dalje. Bistvo srečanja je pravljica, ki jo otroci doživljajo z gibanjem, dihanjem in sproščanjem, vključene so še igre, rime, uganke, pesmi. Udeleženci s seboj prinesejo podlogo za vadbo in dobro voljo.

Kot vsak torek bo tudi v torek, 21. marca 2023, med 20. in 21. uro v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki »Joga v Ostrigi z Ireno«. Vabljeni vsi, ne glede na moč ali gibljivost, spol ali starost. Prijave na e-naslovu irena.prezi@gmail.com.

SREDA, 22. MARCA 2023:

Glasbena šola Škofja Loka in Zavod 973 v okviru »Dnevov Škofjeloškega pasijona« vabita na Pasijonski koncert v sredo, 22. marca 2023, ob 19.30 v cerkvi Marije Brezmadežne (Nunski cerkvi) v Škofji Loki. nastopili bodo Camerata Puštal (dirigent Andrej Ožbalt), solopevci Glasbene šole Škofja Loka, Glasbene šole Kranj in Univerze za glasbo Gustava Mahlerja iz Celovca.

Vabljeni v sredo, 22. marca 2023, ob 20. uri na Loški oder Škofja Loka na komedijo SiTi Teatra »Fantovščina« z Gašperjem Bergantom, Žanom Papičem in Sašem Staretom, ki bodo delili fantastične nasvete za samske kot tudi za tiste, ki so že v zvezi. Vse in še več, kar ste želeli vedeti o moških čustvih! Vstopnice po ceni 18 € so v prodaji na Eventimovih prodajnih mestih in na eventim.si.

Vabljeni v sredo, 22. marca 2023, ob 18. uri na Mladinski oddelek Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka na »Izbrano srečanje z Rokom Šarićem«, ki bo govoril o knjigah, ki so mu pomagale preseči mehurček pravnega, ki je, po njegovih besedah, včasih premalo v stiku z resničnostjo. Rok je mladenič mnogih talentov in širokih pogledov, študent prava, tabornik, prostovoljec in še kaj. Vstop bo prost, vabi Kulturno društvo Grable.

Loški muzej vabi v sredo, 22. marca 2023, ob 18. uri na odprtje razstave Nataše Šušteršič Plotajs »Krog ali Kako zveni plosk ene roke?«, ki bo v Galeriji Ivana Groharja. Predstavljena bodo dela slovenske grafične oblikovalke in članice Združenja umetnikov Škofja Loka. Pripravili so izbor njenih najpomembnejših oblikovalskih projektov in akcij, pri katerih je avtorica, tudi prejemnica Groharjeve štipendije za leto 2020, sodelovala. Vstop bo prost.

Vabljeni v sredo, 22. marca 2023, na Razredni nastop učencev kljunaste flavte in klavirja Glasbene šole Škofja Loka pod mentorstvom Kristine Martinc in Jasne Jan Sešek, ki bo ob 17.30 v Kapeli Puštalskega gradu v Škofji Loki. Vstop bo prost.

Lokalna akcijska skupina Loškega pogorja vabi v sredo, 22. marca 2023, ob 17. uri v Veliko sejno sobo Upravne enote Škofja Loka na delavnico »Sooblikuj podeželje!«, na kateri bodo skupaj iskali potenciale podeželja, vsi zainteresirani pa bodo lahko predstavili svoje predloge, kako še izboljšati škofjeloško podeželje in kakovost tamkajšnjega življenja. Vstop bo prost.

Otroci od 4. leta starosti dalje vabljeni v sredo, 22. marca 2023, ob 17. uri v Krajevno knjižnico Železniki na »Uro pravljic«.

V sredo, 22. marca 2023, ob 17. uri – kot vsako sredo – vabljeni v Krajevno knjižnico Trata v Škofji Loki na »Šah v knjižnici«. Šahovskim navdušencem so na razpolago tri šahovnice, na katerih se lahko pomerijo v šahovskem dvoboju. Vstop je prost.

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka v sodelovanju z Zavodom O in VGC Škofja Loka vabi na enourni »Trening možganov«, ki bo v sredo, 22. marca 2023, ob 9. uri (prva skupina) in ob 10.30 (druga skupina) v Krajevni knjižnici Trata v Škofji Loki. Prijave na e-naslovu anita@zavodo.org. Na delavnici na zabaven način prek igre izvajajo vaje za koncentracijo, spomin, logiko, domišljijo, orientacijo in besedno spretnost.

Foto: FB dogodka

ČETRTEK, 23. MARCA 2023:

V četrtek, 23. marca 2023, ob 20. uri vabljeni v Loški pub v Škofji Loki na 15. edicijo Stand up večera »Loka se smeje«. Za marčevski odmerek smeha bodo poskrbeli: Rok Bohinc, Alen Mastnak, Jure & Mark, Blaž Curk, Žiga Kočar, Aljaž Poredoš in povezovalec MC David Gorinšek.

Inštitut za politike prostora (IPoP) skupaj z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije in Ljubljanskim urbanističnim zavodom v sklopu projekta »Trajnostna parkirna politika, priprava nacionalnih smernic, strokovnih podlag in nacionalne parkirne platforme – 1. sklop« vabi na 1. javno razpravo »Kje so problemi parkiranja v Škofji Loki«, ki bo v četrtek, 23. marca 2023, ob 18.30 v Veliki sejni sobi na Upravni enoti Škofja Loka. Vstop bo prost.

V četrtek, 23. marca 2023, ob 16.30 vabljeni na »Delavnico pod javorji o urbanih drevesih na Mestnem trgu«, na kateri bodo skupaj s strokovnjaki predstavili rezultate vseh analiz in različne scenarije. Po uvodnem razmisleku na Placu se bodo odpravili v Veliko sejno sobo na Upravno enoto Škofja Loka. Vstop bo prost.

Vrtec Škofja Loka vabi v četrtek, 23. marca 2023, ob 17. uri v vrtčevsko enoto Kamnitnik v Škofji Loki na glasbeno pravljico »Grad gradič« v izvedbi pedagoških delavk iz enote Biba. Vabljeni otroci od 3. leta starosti dalje, tudi otroci, ki ne obiskujejo vrtca. Na prireditvi bo možno oddati tudi prispevek za Sklad vrtca.

Vabljeni v četrtek, 23. marca 2023, ob 19. uri v Krajevno knjižnico Železniki na potopisno predavanje Aleša Juvanca »Čez Južno Ameriko na kolesu«. Kolesarsko pot je začel v Argentini, jo nadaljeval v Paragvaju in Boliviji in jo po dveh mesecih in dobrih 5000 kilometrih na kolesu sklenil v Peruju.

V četrtek, 23. marca 2023, ob 17. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Trata na bralno urico za otroke od 6. leta dalje, začetne in oklevajoče bralce »Beremo s kužkom«. Prisoten bo terapevtski par iz društva Ambasadorji nasmeha: Darinka Rant in Liza. Vstop bo prost. Za udeležbo se je treba predhodno prijaviti v knjižnici.

V četrtek, 23. marca 2023, ob 17. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Železniki na bralno urico za otroke od 6. leta dalje, začetne in oklevajoče bralce »Beremo s kužkom«. Prisoten bo terapevtski par iz društva Ambasadorji nasmeha: Nika in psiček Vili. Vstop bo prost. Za udeležbo se je treba predhodno prijaviti v knjižnici.

PETEK, 24. MARCA 2023:

Vabljeni v petek, 24. marca 2023, ob 19. uri v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki na odprtje »Razstave analogne fotografije: 4FILM« v okviru projekta »Mlade razstave«. Lan Mohorič Bonča, Jan Majo Angeles Kovačič, Nina Pranjić in Aina Novinc bodo skoti razstavo predstavili, kako vidijo svet po svoje, skozi fotografski objektiv. So štirje mladi, ki jih združuje velika ljubezen do umetnosti in (analogne) fotografije, zato so se odločili, da bo rdeča nit razstave črno-bel film.

V petek, 24. marca 2023, ob 17. uri vabljeni na »Delavnico s Petruško: Pozdrav pomladi« v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka. Težko pričakovana delavnica suhega polstenja z mojstrico Petro Vengar, na kateri bodo izdelovali žensko figurico v pomladni tematiki. Trajanje delavnice je do 3 ure, število mest je omejeno. Cena delavnice je 50 €, vanjo je vključen ves material in vodenje. Prijave so obvezne na e-naslov petravengar@gmail.com.

Vabljeni v petek, 24. marca 2023, ob 18. uri v Športno dvorano Poden v Škofji Loki na zadnje dejanje sezone v floorballu, dvodnevni »Final 4 – 1. Slovenske floorball lige«. Ob 18. uri bo prvi polfinale (Insport B – Polanska banda), ob 20.30 pa še drugi (Insport A – Borovnica).

Vabljeni v petek, 24. marca 2023, ob 8. uri v čitalniške prostore Krajevne knjižnice Žiri na delavnico »Energijske vaje s tapkanjem«, ki jo bo vodila Irena Rečnik. Vzemite si nekaj časa zase!

V petek, 24. marca 2023, ob 19.30 vabljeni na Loški oder na glasbeno komedijo »Tutošomato« Iztoka Mlakarja v režiji Vena Tauferja in izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper za abonma Modri in za izven. Igrajo: Urška Taufer, Tjaša Hrovat, Patrizia Jurinčič Finžgar, Luka Cimprič, Žiga Udir, Rok Matek, Matija Rupel, Iztok Mlakar, Matjaž Švagelj, David Šuligoj in Roman Kobal. Cena vstopnic: 20 €, 22 €.

Vabljeni v Kino Sora Škofja Loka v petek, 24. marca 2023, ob 20. uri, ko bo v okviru »Filmskega gledališča« na sporedu ameriška akcijska komedija »Vse povsod naenkrat«. Odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame. Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo! Igrajo: Jamie Lee Curtis, Jenny Slate, Michelle Yeoh.

V petek, 24. marca 2023, ob 19. uri vabljeni na jubilejni 30. »Občni zbor Društva podeželske mladine (DPM) Škofja Loka« v Sokolskem domu Gorenja vas. Pred zborom, ki bo tudi volilni, bo Bogo Žun izvedel kratko predavanje o negi mladega gozda, po končanem uradnem delu bo za žur do jutranjih ur skrbel ansambel Naglas, za lačne in žejne pa Tomfa. Prispevek članov znaša 5 €, prijave na telefonu 041-884-079 (Florijan).

JSKD Škofja Loka vabi na delavnico za otroke »Gledališki tečaj«, ki bo v petek, 24. marca 2023, med 17. uro in 18.30 v Martinovi hiši v Škofji Loki.

Foto: Občina Škofja Loka

SOBOTA, 25. MARCA 2023:

Prestavljeno na soboto, 1. aprila 2023: Vabljeni na spomladansko akcijo čiščenja in urejanja okolja »Očistimo našo Loko«, ki bo v soboto, 25. marca 2023, od 8. do 13. ure na različnih lokacijah zbirnih mest po posameznih krajevnih skupnostih Škofje Loke. Tam bodo sodelujoči ločeno zbirali odpadke z javnih površin.

Prosvetno društvo Sotočje Škofja Loka vabi na praznovanje materinskega dne s prireditvijo »Ženska in moški na polno ali kako kljub izzivom življenja vstati in zaživeti na polno«, ki bo v soboto, 25. marca 2023, ob 19. uri v Sokolskem domu Škofja Loka. Na praznovanju dneva mater in očetov s pesmijo, z besedo in glasbo bo osrednja gostja večera Mojca Giacomelli. Nastopili bodo tudi OPZ Iskrice, MPZ Škofja Loka, Trio Benedik, Škofjeloški oktet in mladi člani gledališke sekcije PD Sotočje z igrico »Torta za mamo«. Vstop bo prost.

V soboto, 25. marca 2023, ob 22. uri vabljeni vsi ljubitelji petja in zabave na »92. Karaoke v Loškem pubu: Marec 2023«. Trenutni seznam je dostopen TUKAJ. Vstop bo prost in dovoljen le polnoletnim.

Ob zaključku projekta »Crngrob naokrog« vabljeni v soboto, 25. marca 2023, ob 9.30 na »Crngrobsko matinejo« – pohod, koncert in druženje. V Crngrob se bodo iz Škofje Loke (zbirno mesto pred Namo) odpravili peš na pohod s strokovnim spremstvom in predstavitvijo predloga digitalizacije te poti, v cerkvi Marijinega oznanjenja prisluhnili koncertu (Ana Julija Mlejnik Železnik, Luka Mlejnik Železnik, Janez Jocif) in druženje sklenili ob domačih dobrotah, renesančnem plesu pred fresko Sveta Nedelja in izmenjavi nadaljnjih projektnih idej. Vstop bo prost.

Loški muzej Škofja Loka vabi v soboto, 25. marca 2023, ob 11. uri na »Grajsko dopoldne: voden ogled Loškega muzeja in kavo v Grajski kavarni Škofja Loka«. Z muzejskim vodnikom se lahko odpravite na ogled stalnih muzejskih zbirk in spoznate bogato naravno in kulturno dediščino Škofjeloškega. Vstopnina 6 €.

V soboto, 25. marca 2023, med 18. in 22. uro vabljeni v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki na »Zvečer namiznih iger«. »Pridite kakšno odigrat, se podružit ali pa samo na kakšno pivo ali morda čajček. S seboj prinesite kakšno igro in veliko dobre volje. Se špilamo!« je zapisano v vabilu. Vstop bo prost.

Vabljeni v soboto, 25. marca 2023, ob 16. uri v Športno dvorano Poden v Škofji Loki na zadnje dejanje sezone v floorballu, dvodnevni »Final 4 – 1. Slovenske floorball lige«. Ob 16. uri bo tekma za 3. mesto, ob 18.30 pa še veliki finale.

Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca v sodelovanju z Župnijo Selca vabi na prireditev ob materinskem dnevu »To je naša družina« v soboto, 25. marca 2023, ob 17.30 v Krekovi dvorani v Župnišču Selca. Nastopili bodo mladi glasbeniki, otroški pevski zbor in otroška gledališka skupina Jap’čki. Za matere pripravljajo tudi manjše presenečenje.

V soboto, 25. marca 2023, ob 19.30 vabljeni na Loški oder na glasbeno komedijo