Vam je prispevek všeč?

Danes, v sredo, 20. aprila 2022, ob 19.30 vabljeni v Sokolski dom Škofja Loka na aprilski koncert Kristalnega abonmaja, ki bo pod naslovom »Kot bi posijalo sonce« gostil dva izjemna glasbenika – pevko Nino Strnad in pianista Gregorja Ftičarja. Obeta se jazzovsko obarvan večer, ki bo nepozabno doživetje za vse zaljubljene v slovensko glasbo, ki uživate v vrhunski interpretaciji.

Ninine in Gregorjeve poti se križajo že vsaj desetletje, iz česar je nastal čudovit preplet prijateljstva in glasbenega ustvarjanja. Oba predana jazzovski tradiciji se med drugim poklanjata brezčasnim slovenskim mojstrom Jožetu Privšku, Mojmirju Sepetu, Juretu Robežniku … Ples glasu s klavirjem, improvizacija trenutka in komunikacija iznad besed – vse kliče po enkratnem večeru. V dvoje.

»In je bilo, kot bi posijalo sonce,« je v enem od intervjujev Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder med koncertom Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najbolj suverenih vokalistk resne glasbe pri nas. Zaradi čiste in jasne artikulacije in čutnih interpretacij je njeno delo prepoznano tako med splošno kot strokovno javnostjo pri nas in v tujini. Med največje dosežke šteje sodelovanje na koncertu »S simfoniki v filmski svet«, ko je bila gostja legendarnega jazzovskega in filmskega skladatelja Michela Legranda, prejemnika treh oskarjev.

Gregor Ftičar je leta 2011 magistriral iz jazz klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. V minulih letih je imel priložnost sodelovati z mnogimi najbolj priznanimi jazzovskimi pevci in inštrumentalisti, igral je v bigbandovskih zasedbah in v številnih duih, triih in kvartetih ter kot solo pianist, sodeloval je v mnogih studijskih snemanjih in igral v jazz klubih in na festivalih po vsej Evropi.

Čeprav Gregor večino časa deluje kot pianist – tudi klaviaturist in organist –, je hkrati tudi predan aranžer in skladatelj. Leta 2014 je ustanovil jazz sekstet Sharp 6, leta 2017 pa izdal prvenec »Gregor Ftičar: Solo«, ki ga sestavljajo njegove lastne skladbe in aranžmaji. Trenutno vodi trio NorthEast s sedežem v Ženevi. Od leta 2019 predava predmet »jazz klavir z improvizacijo« na ljubljanski univerzi.

Prijazno vabljeni torej na sijajen jazzovski večer, ki ga bo kot posebni gost popestril še Tomaž Gajšt na trobenti. Za vstopnico boste odšteli 15 evrov, za skupinsko vstopnico (za 10 oseb ali več) pa 11 evrov na osebo. Vstopnice si lahko priskrbeti na blagajni Sokolskega doma.

Vir: Sokolski dom

Foto: FB Sokolski dom

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating