Vam je prispevek všeč?

Nova sezona »Kristalnega abonmaja 2023/24« se začenja v sredo, 18. oktobra 2023, v Kristalni dvorani Sokolskega doma Škofja Loka s koncertom »Štirje glasbeniki, štiri desetletja, štiri sporočila« v izvedbi Godalnega kvarteta Tartini. Ob 19. uri bo najprej pogovor z glasbeniki, ob 19.30 pa začetek koncerta. Cena posamezne vstopnice je 16 €, skupinske vstopnice (vsaj 10 oseb) pa 12 € na osebo. Prijazno vabljeni na glasbeno poslastico!

Godalni kvartet Tartini je svojo pot začel kot Godalni kvartet Slovenske filharmonije leta 1983, ko so se štirje vodje godalnih skupin orkestra Slovenske filharmonije odločili bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje preizkusiti tudi v godalnem kvartetu, ki velja med vsemi komornimi glasbenimi zasedbami za najplemenitejšo, a tudi najobčutljivejšo zasedbo. Za kvartetom so stotine koncertov in koncertnih dvoran, tisoči prevoženih in preletenih kilometrov, obsežen repertoar, veliko prijetnih in nepozabnih glasbenih trenutkov.

Godalni kvartet Tartini je v dosedanjem delovanju, še zlasti v sklopu koncertov iz cikla Večeri komorne glasbe, oblikoval prepričljiv in svež pristop, ki je novost ne le po izvajalski tehtnosti in dodelanosti programa, temveč tudi v repertoarni odprtosti in smelosti. Posebno veljavo programom koncertov daje stalna skrb članov kvarteta, da medse vabijo priznane slovenske in tuje glasbenike ter  tako na poseben način izvirno in vedno znova dopolnjujejo svoj program. Z njimi so doslej nastopili že številni domači in tuji odlični glasbeniki.

Prvi violinist zasedbe Miran Kolbl je študiral v Nemčiji pri svetovno znanem slovenskem pedagogu Igorju Ozimu. Komorno igro je izpopolnil pri članih znamenitega Amadeus kvarteta. Deluje kot koncertni mojster Slovenske filharmonije in je dobitnik dveh nagrad Prešernovega sklada (v letih 1999 in 2000) za komorno in solistično igro.

Drugi violinist Romeo Drucker deluje kot samostojni umetnik in koncertni mojster v orkestru Nacionalnega gledališča na Reki. Za svoje umetniške dosežke je prejel nekaj prestižnih nagrad. Posveča se koncertiranju in delu v kvartetu Tartini, v katerem igra od ustanovitve leta 1983.

Violist Aleksandar Milošev je izjemno nadarjen umetnik. Njegovo igro odlikujeta virtuozna tehnika in prefinjena muzikalnost. Je dobitnik vrste nagrad na tekmovanjih in izredno cenjen solist na domačih in tujih koncertnih odrih. Deluje kot solo violist Slovenske filharmonije, profesor na glasbeni akademiji v Zagrebu in od leta 2013 kot gostujoči profesor na londonskem Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Lahan.

Violončelist Miloš Mlejnik pa je študiral pri Siegfriedu Palmu v Kölnu in se izpopolnjeval pri slavnem Andreju Navarri. Je mednarodno uveljavljen solist in dobitnik vrste prestižnih nagrad. Deluje tudi kot profesor doma in v tujini. V Godalnem kvartetu Tartini igra od ustanovitve leta 1983.

O 14. koncertnem Kristalnem abonmaju: za ljubitelje vrhunske glasbe so ponovno pripravili sedem izrednih koncertov v obdobju od oktobra 2023 do aprila 2024. Vabljeni!

Vir: Sokolski dom Škofja Loka

Foto: Nataša Fajon

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating