Vam je prispevek všeč?

Kavarna Vahtnca z Mestnega trga vabi danes, v ponedeljek, 13. januarja 2020, ob 20. uri na odprtje razstave »Loka« avtorja Franceta Berčiča – Berka.

Berko se je rodil 8. marca 1946 v Ljubljani, živi pa v Loki, pod Kamnitnikom. Mladost je preživel v igri na Kamnitniku, za Pahovcem in v Gorajtah. Šolo za oblikovanje in Pedagoško akademijo je obiskoval v Ljubljani, kot učitelj je služboval na osnovni šoli v Železnikih in Gimnaziji v Škofji Loki, od leta 1978 pa je v svobodnem poklicu.

Starejši Ločani ga poznajo po plakatih za Loške poletne prireditve, gledališče … Leta 1973 je zmagal na natečaju za celostno podobo 1000-letne Loke. Grb, zastava, plakat, brošure … so bili zasnovani na podlagi zgodovinskih virov, ki jih je posredoval direktor Muzeja Andrej Pavlovec. Slikarsko se je izoblikoval v času poparta in hiperrealizma.

Vsebina njegovih slik se nanaša na razvoj potrošniške družbe od povojnih let, ko je veljalo, da je spodoben človek zašit in umit, do danes. Znamenita je slika Spomin na Rim, trenutno na ogled v Galeriji na gradu, na njej je upodobljen z ženo Zdenko.

Berko je ves čas upodabljal tudi domačo Loko. Vljudno vabljeni, da si na razstavi v Vahtnci ogledate originalne grafike od starejših sitotiskov do novejših digitalnih.

Foto: FB dogodka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating