Vam je prispevek všeč?

Včeraj je Škofjo Loko, točneje Center slepih, slabovidnih in starejših (CSS), obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na lastne oči se je prepričal, kako uspešna je bila selitev rdeče cone iz CSS na zunanjo lokacijo, športno dvorano bližnje Osnovne šole Jela Janežiča. »Vzpostavitev zunanje rdeče cone za okužene stanovalce CSS velja za primer dobre prakse, kako s sodelovanjem priti do ustreznih rešitev, podobne korake kmalu pričakujem tudi drugod po državi,« je STA povzela ministrove besede.

Primer dobre prakse

Cigler Kralj je poudaril pravi pristop vodstva škofjeloškega CSS, regijskega koordinatorja, lokalne skupnosti in ravnateljice OŠ Jela Janežiča mag. Marjete Šmid, ki je telovadnico (o tem sem poročal TUKAJ) brez pomislekov dala centru na razpolago za rdečo cono. »Primer dobre prakse je to zato, ker so deležniki stopili skupaj, razumeli stisko ter hitro in učinkovito odgovorili nanjo. To v epidemiji nujno potrebujemo. Že ob prvem valu se je namreč videlo, da je do hitre zajezitve širjenja virusa, pomoči pri zaščiti sprva najranljivejših in nato tudi celotnega socialnega okolja prišlo tam, kjer so vsi akterji stopili skupaj,« je dejal minister.

Pokažimo medsebojno solidarnost

»Naraščanje števila obolelih zahteva okrepljeno medsebojno sodelovanje domov z lokalno skupnostjo. CSS Škofja Loka je primer dobrega sodelovanja med lokalno osnovno šolo, zdravstvenim domom in županom. Vodstvu in zaposlenim se zahvaljujem za požrtvovalno delo. Na vrsti smo vsi, vsa družba naj stopi skupaj. Pokažimo medsebojno solidarnost,« podčrtava Janez Cigler Kralj.

Zunanje rdeče cone tudi drugod

CSS Škofja Loka glede okužb z novim koronavirusom ni osamljen primer, na Gorenjskem beležijo primere okužb v domala vseh domovih za starejše. Regijski koordinator na Gorenjskem Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, je izpostavil intenzivno iskanje rešitev tudi v Kranju, kjer gre pri sodelovanju ravno tako za primer dobre prakse, obenem pa – kot je poročala STA – tudi v drugih občinah pripravljajo nadomestne lokacije za primere potrebe po zunanjih rdečih conah.

Okužena šestina zaposlenih

Toda še večja težava je kadrovska stiska. Tudi v CSS Škofja Loka, kjer je trenutno poleg 32 stanovalcev okužena tudi šestina vseh zaposlenih (20 od 120). Direktorico Silvo Košnjek zato upravičeno skrbi, kako bodo lahko v prihodnjih dneh sploh organizirali delo. Našli so nekaj prostovoljcev za pomoč pri razvozu hrane, iščejo pa še prostovoljca, ki bi skrbel za stike stanovalcev v rdeči coni s svojci. Predvsem pa jim primanjkuje zdravstvenega kadra. Vsi zaposleni delajo že skoraj vse, v uniformah, v dveh izmenah, zdravstveno-negovalni kader ima 12-urno izmeno. V soboto jim bo priskočila na pomoč ena medicinska sestra iz zdravstvenega doma.

Nujno potrebujejo še 10 ljudi

Bi pa nujno in nemudoma potrebovali še okrog 10 ljudi. Rozman je zato pozval diplomirane medicinske sestre, srednje medicinske sestre, negovalke, študentke in študente zadnjih letnikov medicine ali zdravstvene nege, da se kot prostovoljci javijo tajništvu Klinike Golnik, tam pa bodo poskrbeli za njihovo koordinacijo, trening uporabe zaščitne opreme in usposabljanje za delo v rdeči coni. »Prosim vse, ki imate ustrezno znanje, da se javite na e-naslov tajnistvo@klinika-golnik.si. Potreba je res velika, za plačilo po poskrbljeno,« poziva Rozman. Po njegovih besedah sodelujejo tudi z OZG in ministrstvom, da bi se ob začasni zaustavitvi preventivnih programov kader začasno iz primarne preventive preusmeril v pomoč tja, kjer je potreben.

Delo v sivi ali rdeči coni bo nagrajeno

To področje naj bi, kot še poroča STA, olajšal tudi od jutri veljaven peti protikoronski zakon, ki bo po ministrovih besedah ponudil pravno podlago za premeščanje zdravstvenega kadra in kadra v socialnovarstvenih zavodih iz zavoda, v katerem ni virusa, v zavod, v katerem zaradi virusa pride do kadrovske stiske. Premeščanje ne bo več temeljilo le na prostovoljstvu in solidarnosti, temveč bodo imeli predstojniki zavodov možnost premeščanja, hkrati bo delo v drugem zavodu ali v sivi in rdeči coni tudi denarno nagrajeno.

Sporočilo iz CSS Škofja Loka

Še sporočilo iz Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka: »Zaradi tehničnih in organizacijskih težav vam bosta po novem na voljo dve telefonski številki za informacije o zdravstvenem stanju in splošnem počutju naših stanovalcev v rdeči coni. Medicinska sestra vam bo na voljo od 11. do 12. ure na številki 030/716-819, za informacije o splošnem počutju ali za kratek pogovor z vašim svojcem pa od 13.30 do 14.30 pokličite na številko 030/716-821. Za nastale nevšečnosti se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje.«

Foto: FB Janez Cigler Kralj

Vir: STA

Povzel: Janez Porenta

5 4 votes
Article Rating