Vam je prispevek všeč?

Kot so (TUKAJ) sporočili z Ministrstva za kulturo, sta se državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Damjan Damjanovič skupaj s sodelavko včeraj sestala z županom občine Škofja Loka Tinetom Radinjo, podžupanom mag. Robertom Strahom in vodjo Škofjeloškega pasijona 2021 Jakobom Vrhovcem.

Beseda je tekla o prihajajoči 300. obletnici prvega dramskega besedila v slovenskem jeziku, ki jo bomo obeleževali prihodnje leto. Škofjeloški pasijon je leta 1721 v obliki 863 verzov zapisal kapucin pater Romuald Marušič, ki je želel svetopisemske zgodbe približati preprostemu človeku.

Navzoči na sestanku so uvodoma povzeli historiat zahtevnega uprizoritvenega projekta, ki od leta 1999 vsakih sedem let v obliki žive uprizoritve poveže okoli 1000 prostovoljcev iz regije. Leta 2016 je bil Škofjeloški pasijon zaradi edinstvene oblike in razsežnosti vpisan tudi na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

»Na ministrstvu se zavedalo vrednosti in pomena te dediščine in njenega ohranjanja,« je poudarila državna sekretarka Fridlova in obenem izrazila skrb in upanje, da bo zahteven projekt, načrtovan za marec 2021, zaradi možnosti ponovitve epidemije novega koronavirusa lahko izveden v vsej svoji razsežnosti. Podrobnejši dogovori o možnostih sodelovanja ministrstva bodo potekali septembra.

Foto: FB Občina Škofja Loka

Vir: Ministrstvo za kulturo

Povzel: Janez Porenta

 

0 0 votes
Article Rating