Vam je prispevek všeč?

Danes, v petek, 12. junija 2020, ob 19. uri vljudno vabljeni v Sokolski dom v Škofji Loki na odprtje fotografske razstave »MOSTOVI – kamniti ločni mostovi Slovenije, starejši od 100 let« avtorja Janeza Podnarja, ki je na ogled od srede, 10. junija, do srede, 8. julija 2020, v času obratovalnih ur Sokolskega doma (od torka do petka od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure, v soboto od 9.30 do 12.30, v nedeljo od 9.30 do 12.30 in od 17. do 19. ure).

»Slovenija je po velikosti majhna dežela, vendar vsebuje domala vse geografske značilnosti. Njena posebnost je zagotovo povodje z morjem, jezeri, rekami in potoki, kar je že prvotnemu prebivalstvu povzročalo veliko preglavic, saj je onemogočalo komunikacije in razvoj gospodarstva. Zato je sledilo obdobje izgradnje infrastrukture, ceste in mostov. Tudi številne vojske, ki so občasno zasedale naša ozemlja, so za svoje pohode gradile mostove. Zato kar nekaj mostov nosi ime znanega zavojevalca Napoleona. Material je tudi narekoval vrsto gradnje, lok z dvema oporama, ki prenaša velike obremenitve,« je o razstavi zapisal avtor, ki mu je bil pri odločanju za fotografiranje kamnitih ločnih mostov za vzor Napoleonov kamniti most prek reke Nadiže pri Logju. V veliko pomoč mu je bila raziskovalna naloga dijakov Sare Ručigaj in Vida Žepiča.

Janez Podnar je upokojeni diplomirani inženir elektrotehnike. Že od malih nog se je ob izobraževanju, za katerega sta skrbela mati učiteljica in oče profesor, ukvarjal s konjički: 30 let z glasbo, 20 let s kinologijo, od leta 2000 pa se ukvarja s fotografijo. Na začetku fotografskega delovanja je obiskoval različne tečaje. Sodeloval je na mednarodnih salonih, domačih skupinskih razstavah in imel več samostojnih razstav. Za aktivnost na področju fotografije je leta 2016 prejel naslov mojstra Ameriške fotografske zveze MPSA, lani pa naslov ekselenca – zlati EFIAP/g mednarodne fotografske zveze.

Vljudno vabljeni!

Foto in vir: Sokolski dom

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating