Vam je prispevek všeč?

Nedelja, 3. septembra 2023, je zadnji redni dan tradicionalnega škofjeloškega poletnega festivala »Pisana Loka« in na večer ponuja dva brezplačna dogodka na prostem. Prijazno vabljeni še danes!

Ob 18. uri Kulturno društvo Grable in Loški muzej Škofja Loka vabita na glasbeno-pripovedovalsko predstavo »Živel je kralj Matjaž« na ploščadi na Grajskem vrtu Loškega muzeja. 50-minutna predstava obravnava motiv Kralja Matjaža v slovenskem ljudskem izročilu in širše. Glasbeno-pripovedovalska skupina Bajate poslušalce povede v svet pravljic, pesmi, pripovedk, (urbanih) legend o spečem kralju. Ker je ohranjenih kar nekaj različic Matjaževih zgodb, ustvarjalci v soustvarjanje predstave povabijo poslušalce na način, da jim na posameznih delih prepustijo odločanje o poteku predstave tako, da poslušalci sami izbirajo, katere različice zgodb o Kralju Matjažu bodo ustvarjalci vključili v predstavo. Ustvarjalci pa se z zgodbami in glasbo ne sprehajajo le po različnih geografskih enotah, temveč tudi po različnih zgodovinskih obdobjih in kulturno-umetniških prostorih. Motiv Kralja Matjaža je namreč bil, je in najbrž še dolgo bo vir navdiha mnogim umetnikom. Ustvarjalci predstave torej vanjo vključujejo tudi uglasbitve pesmi in besedil z motivom Kralja Matjaža znanih slovenskih pesnikov in pisateljev, obenem pa izvajajo še ljudske pesmi s tradicionalnimi glasbili, glasbene priredbe in avtorske skladbe – vse tako ali drugače povezane s Kraljem Matjažem. Avtorji in izvajalci: Maša Budič (pripoved, flavta), Blaž Podobnik (vokal, kitara, klaviature), Danijel Bogataj (vokal, violina, mandolina, električna kitara), Miha Friedrich (tolkala). Predstava je namenjena različnim generacijam, vstop prost.

Ob 19.30 pa bo »redni del« letošnjega festivala na Trgu pod gradom zapečatila predstava »Kar smo (bili)«. Gre za glasbeno-plesni dogodek, ki obuja rituale združevanja. Navdih črpa v celonočnih plesih, ki jih poganja hipnotični tehno. Ples v takih kontekstih ni zgolj neskončna hoja na mestu, temveč postane družbeno dejanje, ki predpostavlja radikalno sprejemanje različnosti. »Kar smo (bili)« išče odgovore pod stopali in nad glavami, je poziv h gibalni osvoboditvi vseh prisotnih in povabilo k vzpostavitvi skupnosti onkraj obstoječega jezika. Dogodek omogočata Občina Škofja Loka in Zavod 973, vstop prost.

Vir in foto: FB dogodka 1 in FB dogodka 2

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating