Vam je prispevek všeč?

Slovenska protidopinška organizacija (SLOADO) je pri igralcu Brunu Ćopiću, članu slovenskega rokometnega prvoligaša Urbanscapa Loke, ugotovila kršitev protidopinških pravil, saj je v njegovem biološkem vzorcu, odvzetem 5. novembra lani po dvoboju 4. kola lige NLB z Gorenjem v športni dvorani Poden, našla sledi prepovedane snovi – prisotnost kokaina in njegovih presnovkov. Takoj po obvestilu SLOADO so se v klubu odzvali in s 25-letnim hrvaškim vratarjem prekinili pogodbo. Ćopić je na predhodnem zaslišanju prekršek takoj priznal in si prislužil 3-mesečno prepoved igranja, kazen pa je začela teči 18. januarja letos. Obenem je bil dolžan protidopinški organizaciji v roku osmih dni povrniti stroške v višini 750 evrov.

Klubska izjava za javnost

»Rokometno društvo Urbanscape Loka ima ničelno toleranco do prepovedanih snovi in njihove uporabe, tako v športu kot na vseh drugih področjih. Glede na to smo takoj po prejemu obvestila SLOADO, da je igralec kršil protidopinška pravila, z njim prekinili pogodbo, tako da Bruno Ćopić ni več član RD Urbanscape Loka. Uporaba prepovedanih snovi pri igralcu ni na noben način povezana z njegovim igranjem v našem klubu, kajti uporaba nedovoljenih sredstev predstavlja tudi kršitev veljavne pogodbe. V prihodnje si bomo z vsemi močmi prizadevali obveščati naše člane o škodljivosti uporabe prepovedanih substanc in njihovi nezdružljivosti s športnim duhom in zdravim načinom življenja,« so v izjavi za javnost zapisali v RD Urbanscape Loka.

Neznatna krivda oz. malomarnost

Kokain je sicer v športu nedovoljena snov, uvrščena na listo prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške organizacije (WADA). Spada v skupino S6, kamor sodijo vsa poživila, in je prepovedan v času tekmovanja. Na podlagi Ćopićevega pojasnila in mnenja strokovnjaka za medicino je bila kršitev (prve in druge točke 7. člena Protidopinškega pravilnika SLOADO) ocenjena z neznatno krivdo oziroma malomarnostjo, saj športnik prepovedane snovi ni zaužil z namenom izboljšanja športnih rezultatov, temveč je bila ugotovljena zloraba v socialnem okolju, so pojasnili pri SLOADO in sprejeto odločitev razglasili za dokončno, saj je bila sprejeta na podlagi športnikovega pisnega priznanja. Rokometaš iz Poreča je sicer loškega prvoligaša okrepil pred sezono.

Ločani nocoj v akciji

Ločane danes, v soboto, 6. marca 2021, v 19. kolu lige NLB čaka gostovanje v dvorani Tabor pri Mariboru Braniku, od katerega so bili v prvem medsebojnem obračunu v 6. kolu konec lanskega novembra na Podnu boljši s 23:21, Ćopić je tedaj – mimogrede – zbral 6 obramb. To bo dvoboj sosedov na ligaški razpredelnici, Maribor zaseda osmo mesto, Loka pa deveto in bo lovila šesto zmago v sezoni, tretjo na gostovanjih. Prenos tekme bo ob 19. uri na facebooku. Škofjeločanom želim dobro borbo in uspešen razplet dvoboja!

Foto: Labin

Vir: SLOADO in FB Urbanscape Loka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating