Vam je prispevek všeč?

Gorenjski policisti so v četrtek na območju vseh policijskih postaj, tudi škofjeloške, med rednim delom preventivno preverjali, kako pešci spoštujejo prometna pravila, kako so vidni v prometu in kakšen je odnos voznikov do njih. Poostrene aktivnosti so večinoma izvajali že v temi, med 17. in 19. uro, v tem času so v naseljih in zunaj njih preverjali več deset pešcev. Večjemu številu pešcev so razdelili kresničke in odsevne trakove, v nekaj primerih pa so bili pešci oblečeni v temna oblačila in v prometu udeleženi brez odsevnih teles.

V Škofji Loki so možje postave kontrolirali deset pešcev, ki so v štirih primerih nepravilno prečkali cesto izven prehoda za pešce, šestim pa so policisti dali odsevne trakove, da so bili bolje vidni. Gorenjski policisti so skupno okrog 15 odsevnih teles razdelili otrokom. Za akcijo so se odločili ob robu svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga obeležujemo ta konec tedna.

Policija svetuje

Na Policijski upravi Kranj so še zapisali: »V  zadnjih  dveh  mesecih  leta  2016  so  bili  pešci na območju Gorenjske udeleženi  v  14  prometnih  nesrečah.  Trije pešci so utrpeli hude telesne poškodbe,  še  deset  pa  je  bilo  lažje  telesno poškodovanih. Nesrečo je povzročil  en  pešec.  Leta  2015  pa je bilo novembra in decembra nesreč z udeležbo  pešcev  23. Dva sta bila v nesreči huje poškodovana, še 20 pešcev pa je utrpelo lahke telesne poškodbe. Trije pešci so nesreče povzročili.

V  izogib  tovrstnim nesrečam apeliramo na pešce, bodite vidni in previdni, nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vašo vidnost (odsevne trakove,  kresničke),  cesto  prečkajte  na zaznamovanih prehodih za pešce, upoštevajte barve na semaforju, uporabljajte površine za hojo pešcev in zunaj naselij hodite pravilno in po pravi strani ceste. Kjer ni površin za hojo pešcev, morate zaradi varnosti videti vozila, ki se vam približujejo.

Vozniki  pa  upoštevajte,  da  so  na  cestah  tudi  pešci, in jim odstopite prednost. Hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve. Na območjih,  kjer  se  običajno  zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih), izven naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.«

Foto: Dolenjski list

0 0 votes
Article Rating