Vam je prispevek všeč?

Delo v ambulantah družinske medicine se postopno vrača v običajne tirnice, zdravniki pa spet pogosteje obravnavajo kronične bolnike, tudi na rednih in preventivnih pregledih.

Po poročanju STA družinski zdravniki v Zdravstvenem domu Škofja Loka zdaj obravnavajo večje število bolnikov s poslabšanimi kroničnimi obolenji, ki se jim je ob obvladovanju epidemije posvečalo nekoliko manj pozornosti, je poudaril direktor prim. dr. Aleksander Stepanović.

»Na srečo je drugih okužb nekoliko manj, saj ukrepi za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom preprečujejo tudi širjenje gripe in ostalih virusov in okužb,« je STA povzela Stepanovićeve besede. Velika je razlika v primerjavi z lanskim marcem, ko se je obravnava domala ustavila, skrbijo pa, da ni gneče.

Veliko zapletov med prebolevniki ne beležijo, po zatrjevanju direktorja Stepanovića ne gre za zelo veliko obremenitev, posamezne primere pa beležijo pri bolnikih s težjim potekom bolezni.

Najpogosteje imajo sicer bolniki motnje vonja, okusa ali zbranosti, se utrudijo ali zadihajo, sicer pa škofjeloški zdravniki obravnavajo tudi porast težav s tesnobnostjo, napetostjo in duševnimi stiskami.

Kako je v Železnikih?

Tudi Branko Košir, zdravnik v Železnikih, pri prebolevnikih v prvi vrsti opaža zmanjšanje kondicije, težave pri naporu, hitro se zadihajo, poročajo pa tudi o tresenju in paresteziji.

»Ravno sem obravnaval bolnika, ki mu polurni sprehod predstavlja težave in se po njem lahko le še uleže,« je za STA povedal Košir. Tudi aktivni rekreativni športniki poročajo o težavah: »Spoznavamo se še s koronavirusom in se od bolnika do bolnika učimo o posledicah.«

Košir, ki poudarja, da je prepričanje, da je covid-19 podoben gripi, zmotno, dnevno obravnava od 25 do 30 bolnikov, v stiku pa je še z dodatnimi do 40 bolniki, ki potrebujejo recept ali napotnico, napotitev na testiranje za okužbo z novim koronavirusom ali telefonsko oziroma e-svetovanje.

V ambulanti sicer pregledajo manj bolnikov kot pred epidemijo, k čemur prispevajo tudi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, toda dela je več.

»Pred epidemijo sem lahko imel pri sebi v ambulanti enega pacienta, drugega na prevezovanju in tretjega pri medicinski sestri in je vse potekalo hitreje. Zdaj lahko v tem času obravnavamo le enega bolnika,« je za STA še povedal Košir.

Vir: Slovenska tiskovna agencija

Foto: Ustanove Zdravstvena

Povzel: Janez Porenta

1 2 votes
Article Rating