Vam je prispevek všeč?

Vremenoslovci od danes, četrtka, 2. novembra, popoldne, do petka, 3. novembra 2023, zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. ARSO je zato za severozahod države za popoldne, zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno, ki zaradi vetra za zahodni del države velja že popoldne, drugod pa ponoči.

Do večera bo na Gorenjskem, kjer danes dežuje že glavnino dneva, padlo od 10 do 30 litrov dežja na kvadratni meter. V noči na petek bo naše kraje prešla hladna vremenska fronta z nevihtami, nalivi in močnejšimi sunki vetra. V zelo kratkem času od danes zvečer do petka zjutraj bo na območju Gorenjske padlo od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

V petek čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter. Občasno bo deževalo tudi še v noči na soboto, v soboto čez dan bo večinoma suho, v noči na nedeljo pa bodo padavine ponovno zajele vso državo. Padlo bo lahko še od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter.

ARSO napoveduje, da bodo danes zvečer in ponoči začele reke močno naraščati, sprva na severozahodu, pozneje tudi drugod po Sloveniji. Poplavljale bodo tudi reke v porečju Sore, vendar na Idrijsko-cerkljanskem. Na celotnem območju severozahodne in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode.

Na Gasilski enoti Stara Loka so zapisali: »Poplave so najbrž neizbežne, saj so nekateri vodotoki še vedno v velikih pretokih, taka količina padavin pa bo močno zvišala vodostaj nekaterih rek. Poplavljali bodo tudi posamezni hudourniki, kot ob prejšnjem deževju. Tokratna situacija bo intenzivnejša in resnejša, zato je smiselno upoštevati napovedi državnih inštitucij.«

Gasilci ponavljajo: delujmo preventivno in zmanjšajmo škodo! Sam pa, kot vedno, dodajam besede škofjeloškega župana Tineta Radinje, da upoštevajmo navodila Civilne zaščite Škofja Loka, se nikoli ne izpostavljajmo nevarnosti ter pazimo nase in na druge. Srečno in varno vsem, naj gre mimo s čim manj posledicami!

Vir: STA in FB Gasilska enota Stara Loka

Foto: Krištof Ramovš

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating