Vam je prispevek všeč?

Danes je načelnik Policijske postaje Škofja Loka Sašo Eniko predstavil aktivnosti Policijske uprave Kranj v času poplavne ujme. Pri tem je opozoril in svetoval občankam in občanom glede samozaščitnih ravnanj.

Na poplavnih in evakuacijskih območjih so bili in bodo policisti prisotni ves čas. Kjer opravljajo zavarovanja vstopnih točk območij, nudijo pomoč prebivalcem pri zapuščanju in vračanju v svoje domove.

Opravljajo kontrolo območja in praznih objektov ter skrbijo za varnost premoženja in preprečevanje morebitnih vlomov, tatvin ali drugih kaznivih dejanj. Pri tem sodelujejo z vsemi drugimi operativnimi službami.

Na območju, ki jih je prizadela ujma, so policisti že beležili osebe z osebnimi ali tovornimi vozili, ki so si ogledovali območja, nepremičnine in predmete, ponujali različne storitve ali pobirali prostovoljne prispevke v humanitarne namene. Na družbenih omrežjih se tudi že pojavljajo lažni profili o darovanju denarja ali druge humanitarne pomoči.

Včeraj dopoldne so bili škofjeloški policisti obveščeni o pojavu dveh moških, ki sta se neupravičeno nahajala v novogradnji. Policisti so s pomočjo občanov na kraju dejanja izsledili 32-letnega in 45-letnega državljana Bolgarije.

Do objekta sta se pripeljala s kombijem, ki je imel oznake montažnega podjetja z oznakami znanih proizvajalcev oken in vrat. Moška sta utemeljeno osumljena neupravičenega vstopa v tuje stanovanje, zato bodo policisti zoper njiju podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Storilec se za kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Včeraj popoldne so bili škofjeloški policisti obveščeni tudi o vsiljivem beračenju 25-letne državljanke Romunije. O istem dejanju iste osebe so bili škofjeloški policisti obveščeni še enkrat pozneje, zato so ji zaradi nadaljevanja prekrška odredili pridržanje in za njo vodijo prekrškovni postopek.

Na podlagi klicev občanov so prav tako identificirali neznane osebe s tovornim vozilom in zoper njih izvedli določene policijske postopke. Zahvala gre občanom, s katerimi v sklopu policijskega dela v skupnosti gradijo trden most medsebojnega sodelovanja.

Zdaj, ko se razmere po ujmi umirjajo, policisti opozarjajo občane, naj bodo pozorni na osebe, ki bi pod pretvezo ponujali pomoč prizadetim v ujmi, saj nima vsak takšnega namena, zato občane še posebej opozarjajo, da v takih primerih obvezno preverijo verodostojnost, denar ali humanitarno pomoč nakazujejo samo po uradnih inštitucijah in ne sprejemajo »kvaziprostovoljcev«, ki bi izkoristili njihovo stisko.

Če bi na ogroženih območjih pri dejanjih, ki ne sovpadajo z dobrim namenom, opazili neznance, naj takoj obvestijo policiste na najbližjo policijsko postajo ali na številko 113. »Le tako lahko zmanjšamo možnosti vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj. Trudimo se, da ostanete varni,« poudarjajo policisti.

Vir in foto: PU Kranj

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating