Vam je prispevek všeč?

Med tistimi, ki jim ob nedavni ujmi v Škofji Loki dolgujemo ogromno zahvalo in globok poklon, sta tudi Ekipa prve pomoči RKS OZ Škofja Loka in Rdeči križ Slovenije – območno združenje Škofja Loka. V imenu obeh je izjemno požrtvovalna članica Špela Mezek sestavila kratko poročilo z zahvalo, ki ga v nadaljevanju v celoti objavljam – tudi v znak izjemne hvaležnosti za vse storjeno. Takole je zapisala:

»Za pomoč prizadetim v poplavah smo na RKS OZ Škofja Loka do minule nedelje razdelili 55.000 litrov vode, 150 paketov hrane z naslova RKS in 1050 kilogramov suhe drobljene hrane, ki so jo prispevale posamezne fizične in pravne osebe.

Naša ekipa bolničarjev je na terenu že od sobote, 5. avgusta 2023, ko smo v oddaljenih in nedostopnih območjih zagotavljali hrano, vodo in zdravila. Za dehidrirane prebivalce smo pripravili tudi rehidracijske napitke.

Člani ekip smo nekatere prebivalce iz najbolj ogroženih območij oskrbeli tudi z oblačili, obutvijo in toplimi odejami. V sodelovanju z vrtcem Škofja Loka smo prebivalcem delili tudi tople obroke, hkrati smo sodelovali tudi pri sprejemanju donacij in urejanju skladišča.

Posebna zahvala tudi Metodu, ki je skrbel za nemoteno delovanje skladišča. V vseh teh dneh smo bili prisotni na vseh ogroženih in poplavljenih območjih, vključno z obema dolinama. Nekaj naših bolničarjev je nudilo pomoč tudi v Mozirju in Lučah.

Do 16. avgusta 2023 je na terenu delovalo 23 bolničarjev in 60 prostovoljcev/članov Rdečega križa. Vsi skupaj smo opravili prek 4500 prostovoljnih ur, delali smo od 8. ure zjutraj do 8. ure zvečer.

V zadnjih dneh smo še vedno na terenu (in tako bo še kar nekaj časa), ker smo začeli popis materialne škode za zagotavljanje finančne pomoči z naslova RKS OZ Škofja Loka. Hkrati pa prebivalcem nudimo tudi laično psihosocialno pomoč. Prav tako pa v zadnjih dneh po hišah delimo čistila, razkužila in pripomočke za čiščenje.

S ponedeljkom je začel delovati tudi mobilni tim, zadolžen za nudenje psihosocialne pomoči prizadetim prebivalcem in prostovoljcem z morebitno napotitvijo v specializirane oblike obravnave.

Mobilni tim sestavljajo predstavnik Rdečega križa ali ostalih nevladnih organizacij, socialni delavec, diplomirana medicinska sestra/tehnik, psiholog, ki znajo prisluhniti ljudem v stiskah in imajo dobro razvito veščino komunikacije.

V vmesnem času nas je razveselila tudi prav posebna pošilja iz Budimpešte, novo vozilo dacia duster 4×4, ki smo ga prejeli v uporabo za obdobje šestih mesecev. Mednarodni Rdeči križ, najlepša hvala za tako izjemno donacijo.

Vaša velikodušnost je nedvomno pripomogla k večji učinkovitosti naših humanitarnih dejavnosti. S tem ste nam omogočili, da hitreje dosežemo tiste, ki potrebujejo pomoč, in s tem olajšamo njihovo vsakdanje življenje.

Posebna zahvala gre tudi Zali in Damjanu ter Gorski reševalni službi (GRS) Škofja Loka, ki ste nam v veliki meri pomagali pri transportu dobrin do vseh ogroženih in v poplavah prizadetih prebivalcev.

Zahvaljujemo se tudi vsem ostalim gasilcem, Civilni zaščiti, Občini Škofja Loka, vsem prostovoljcem, ki ste se priključili naši ekipi, neznani prodajalki v DM trgovini, ki je kupila otroško mleko. Zahvala gre tudi vrtcu Škofja Loka, gostilni Pr’ Pepet in restavraciji Kompliment za tople obroke.

Zahvaljujemo pa se tudi Borutu in njegovim sosedom, ki ste nam pomagali, da bi čim lažje in čim hitreje dosegli ljudi, ki so potrebovali našo pomoč. Miha iz Gradbene mehanizacije Rupar – RIL d. o. o., tebi pa hvala za prav poseben transport čez deroči potok.

Hvaležni smo vam za vašo nesebično pomoč. Vaša solidarnost in hitra akcija sta nas globoko ganili. Vaš prispevek ni samo olajšal situacije nam in prizadetim v poplavah, ampak je tudi pokazal, kako močna in enotna skupnost lahko premaga največje izzive. Srečno vsem in se vidimo na terenu!«

Vir in foto: FB Špela Mezek

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating