Vam je prispevek všeč?

Pozor! Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je za danes, ponedeljek, 28. avgusta 2023, za severni del države zaradi pričakovanih (tudi dolgotrajnejših) nalivov izdala najvišje, rdeče opozorilo, ki velja tudi za območje Škofjeloškega. Možne so obilne padavine in poplave večjih razsežnosti ter tudi zemeljski plazovi.

Za Gorenjsko in Osrednjo Slovenijo, torej tudi za Škofjeloško, je zemljevid rdeče obarvan že za dopoldne, medtem ko za Štajersko, Koroško in Prekmurje za popoldne, ostali deli države pa ostajajo v oranžnem. Najmočnejše nalive čez dan pričakujejo ob močnem višinskem vetru južnih smeri zlasti na območju med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami.

Pričakovana količina padavin bo do torka zjutraj največja predvidoma v zahodni in osrednji Sloveniji, medtem ko so na vzhodu zaradi večje pregretosti ozračja verjetna neurja s točo in močnim vetrom. Zaradi deževnega vremena in možnosti neviht so na ARSO tudi za torek za večji del države ohranili oranžno opozorilo.

V torek se bo sicer naraščanje rek nadaljevalo zlasti v severni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. Narasle bodo reke v vzhodnem delu države, kjer so možna razlivanja rek. Po ocenah ARSO se bo vremensko dogajanje postopno umirjalo v sredo, v drugi polovici tedna pa kaže na deloma jasno vreme brez večjih posebnosti.

Vir: ARSO

Foto: Twitter (vir)

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating