Vam je prispevek všeč?

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in državni sekretar Boštjan Šefic je danes, v ponedeljek, 20. novembra 2023, skupaj z razširjeno operativno delovno skupino za obnovo po avgustovskih poplavah obiskal Škofjo Loko.

Z vodstvom Občine Škofja Loka je med drugim spregovoril o pripravah na sanacijo in obnovo, pri čemer sta obe strani izpostavili pomen čim večje usklajenosti države in občin, je poročala STA.

Danes uporabljeni pristop skupinskega obiska razširjene vladne operativne delovne skupine za obnovo po poplavah in plazovih v eni od prizadetih občin je po Šefičevih besedah novost, s katero bodo najverjetneje nadaljevali.

Kot je dejal za STA, so pogovori potekali o različnih temah: ukrepih na vodotokih, usklajevanjih med Občino in direkcijo, delu državne tehnične pisarne, vprašanjih glede financiranja obnove in nekaterih izzivih pri umeščanju v prostor.

Interventni ukrepi v Škofji Loki, tako Šefic, potekajo dobro in učinkovito, Občina je zelo dobro organizirana. Zdaj na vrsto prihajata sanacija in obnova, skupno delo občin in države pa bo ključno, da bo delo sinhronizirano na vseh področjih, od načrtovanja prek projektiranja do izvedbe.

Pri sodelovanju med občinami in državo je še manevrski prostor, da bodo premiki, ko se bo obnova enkrat začela, čim hitrejši. Državni sekretar se zaveda, da so hitri postopki velika želja vseh prizadetih v ujmi, a je zadevno območje zelo veliko in škoda zelo visoka, kar terja drugačen, celovit pristop.

»Veliko dela je treba vložiti v načrtovanje, da bi pozneje vse hitreje potekalo,« je za STA izpostavil Šefic, ki je prepričan, da bo postopke pospešil zakon o obnovi in razvoju po ujmi. Zakonski predlog, ki nastaja že tedne, bo vlada najverjetneje obravnavala v sredo in ga dan pozneje poslala v Državni zbor.

Škofjeloški župan Tine Radinja je zadovoljen z obiskom razširjene operativne skupine: »Vsi zasledujemo isti cilj, da bo Škofja Loka, enako kot ostale prizadete občine, čim prej nudila enako kakovost življenja kot pred ujmo.«

Po njegovem občine z veseljem pričakujejo zakon o obnovi, ki naj bi olajšal marsikaj. Prizadete lokalne skupnosti si želijo, da bi dela na vodotokih in cestah potekala čim hitreje, Radinja pa upa, da so vsaj na Škofjeloškem po današnjem sestanku korak bliže temu.

Tudi sam je izpostavil nujnost razumevanja med občinami in državo ter čim boljše koordinacije pri sanaciji in obnovi na državni ravni. Ker je bil obseg škode v občini zelo velik, so interventni ukrepi še v zaključevanju, Radinja pa si želi, da bi se – če bo zimsko vreme dopuščalo – intervencija čim bolj gladko prelila v sanacijo in obnovo.

Trenutno se na Občini Škofja Loka ukvarjajo z javnim naročanjem priprave projektne dokumentacije za zahtevnejše projekte, pri čemer je župan spomnil, da so od države dobili skoraj 8 milijonov evrov predplačila, da se lahko sanacije lotijo čim prej.

Za to pa potrebujejo projekte, nujno je tesno sodelovanje z državnimi službami, da bo sanacija premišljena, nastala infrastruktura pa dolgoročno vzdržna in odporna. Kot največje ozko grlo pri tem Radinja trenutno vidi zlasti projektiranje, je še poročala STA.

Župan Tine Radinja pa je na družbenem omrežju zapisal: »V Škofji Loki smo sprejeli terenski obisk razširjene operativne skupine za obnovo po poplavah in plazovih, ki jo vodi državni sekretar Boštjan Šefic, vodja Službe RS za obnovo po poplavah in plazovih.

S številnimi predstavnicami in predstavniki služb in ministrstev smo se pogovarjali, kako kar najbolje nadaljevati obsežno sanacijo v naši občini. Skupni cilj vseh je, da se dela čim hitreje izvedejo in je denar transparentno porabljen. Občina pričakuje veliko pomoči, zlasti pri skrajšanju in odstranjevanju birokratskih ovir.«

Vir: STA in FB Tine Radinja

Foto: FB Tine Radinja

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating