Vam je prispevek všeč?

Kot so sporočili z Občine Škofja Loka, bosta Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas pomagala občankam in občanom, ki so jih prizadele katastrofalne poplave in plazovi. Prosilke in prosilci za pomoč morajo izpolniti vlogo (TUKAJ) in jo oddati najpozneje do ponedeljka, 28. avgusta 2023.

Vloga za pomoč prizadetim v ujmi je TUKAJ.

Vlogo lahko upravičenke in upravičenci oddajo osebno ali po pošti na RKS – OZ Škofja Loka ali Župnijsko karitas Škofja Loka, toda le eni od obeh organizacij. Vlog naj ne naslavljajo na Občino Škofja Loka, temveč na Rdeči križ ali Karitas.

Vlada je 5. avgusta 2023 solidarnostno sprejela pomembno odločitev glede prizadetih v nedavni ujmi in Rdečem križu Slovenije in Slovenski karitas dodelila po 5 milijonov evrov sredstev, s čimer bo omogočena učinkovita in hitra oskrba z osnovnimi življenjskimi potrebščinami najbolj prizadetim v poplavah.

Ta humanitarna pomoč predstavlja prvi korak k takojšnjemu olajšanju bremena po nepričakovani naravni nesreči. Dodeljena sredstva bodo namenjena neposredno prizadetim prebivalkam in prebivalcem, z upoštevanjem različnih stopenj škode na njihovih domovih.

Višina pomoči bo odvisna od škode, nastale na stanovanjskih objektih, v katerih ljudje živijo. Za trajno uničene hiše ali stanovanja, ki so praktično neobnovljiva in zahtevajo nadomestno bivališče, bo višina pomoči 3000 € (stopnja 1), v primeru poplavljenih stanovanjskih etaž 1500 € (stopnja 2) in za poplavljene kletne prostore 500 € (stopnja 3).

Prosilci za pomoč morajo izpolniti vlogo in jo oddati najpozneje do ponedeljka, 28. avgusta 2023, osebno ali po pošti na: Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Škofja Loka, Kidričeva cesta 1, 4220 Škofja Loka; ali Župnijska karitas Škofja Loka, Cankarjev trg 13, 4220 Škofja Loka.

Vsakemu posameznemu prosilcu bo dodeljen znesek skladno s prvim nujnim ukrepom za zagotovitev osnovnih življenjskih potrebščin. Po odobritvi vloge bo prejemniku izdan sklep od ene od organizacij, Slovenske karitas ali Rdečega križa Slovenije.

Če bo višina odobrenih sredstev presegla razpoložljiv znesek javnih sredstev iz vladnega sklepa, bodo v okviru transparentnosti in odgovornosti prizadevanja vlade usmerjena k zagotavljanju dodatnih sredstev.

V primeru, da bodo namenska javna sredstva na podlagi ocene vlog ostala neporabljena, se bo odobrena višina pomoči sorazmerno povečala za prvo in drugo škodno stopnjo, so še sporočili z Občine Škofja Loka.

Vir: Občina Škofja Loka

Foto: FB Špela Mezek

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating