Vam je prispevek všeč?

Manj kot mesec dni pred častitljivim jubilejem, 90-letnico, se je poslovil starosta slovenske politike, nekdanji poslanec, član predsedstva Republike Slovenije, ustanovitelj takratne Slovenske kmečke zveze, pomemben osamosvojitelj, državnik in domoljub Ivan Oman, kmet iz Zminca.

Ob nastanku Demosa je bil njegov podpredsednik, na predstavitvi januarja 1990 je v Cankarjevem domu izrekel verjetno najbolj znan in citiran stavek v svoji karieri: »Mi gremo na volitve zato, da zmagamo.« Tudi pozneje so imeli njegovi komentarji aktualnih razmer vselej velik odmev.

Mnogi se ga bodo spominjali tudi kot velikega borca za kmete. Zavzemal se je za večje sodelovanje političnih strank, predvsem na desnici. Še decembra lani je nagovoril udeležence slavnostne akademije Slovenske ljudske stranke ob 30-letnici ustanovitve njene predhodnice, SKZ.

Ivanu Omanu, očetu sedmih otrok, se je po smrti poklonil ves slovenski politični vrh, pa tudi škofjeloški župan Tine Radinja. Oman si je za zasluge leta 1996 prislužil državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije, leta 1999 je postal tudi častni občan Škofje Loke.

Naj mu bo lahka slovenska zemlja, hvala za vse, svojcem pa iskreno sožalje!

Foto: SDS

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating