Vam je prispevek všeč?

Turistično društvo Škofja Loka obvešča, da bo za prihajajočo soboto napovedana etnološka prireditev »Praznik prosa« zaradi slabih vremenskih obetov prestavljena za teden dni, na soboto, 29. septembra 2018, od 9. in 14. ure na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Praznik prosa je sicer brezplačna kulturna prireditev, ki oživlja bogato kulinarično kulturno dediščino Škofje Loke. Prosena kaša je bila osnovno živilo loškega kmečkega in meščanskega prebivalstva od srednjega veka do sredine 19. stoletja. Z etnološko prireditvijo želijo opozoriti na tradicionalne loške jedi: loško medlo, loško smojko, poštengano kašo … Jedi so bile na mizi ob svatbah, krstu, sedmini, kot juha, na mleku, pečena …

Na prireditvi želijo proso – kot zdravo živilo – predstaviti tudi v luči sodobne kuhinje na Loški kulinarični tržnici, prek delavnic in poizkušenj jedi po številnih stojnicah. Predstavljena bo tudi pridelava prosa na tradicionalen način – od njive do prosene kaše.

Na kulinarični tržnici bo na voljo pokušina jedi s proseno kašo in novega prosenega piva, prikazana bo pridelava prosa, sodelovati bo mogoče tudi na kašastih delavnicah za male in velike. Praznik prosa bodo popestrili nastopi domačih otroških in odraslih kulturnih skupin: Folklorne skupine Groharčki, skupine Loške orglice in drugih.

Vabljeni torej PRIHODNJO soboto!

Foto: FB dogodka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating