Vam je prispevek všeč?

Kriminalisti so minulo sredo k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča privedli dva državljana Gruzije, utemeljeno osumljena več vlomov v stanovanja z nastavljanjem neopaznih nitk na območju Škofje Loke. Osumljenca, stara 45 in 33 let, sta bila v ponedeljek popoldne prijeta na območju Policijske uprave Maribor, prepoznali so ju štajerski policisti. Zaseženih je bilo tudi več predmetov, obema so odvzeli prostost in ju v nadaljnji postopek izročili gorenjskim policistom. Tretji storilec ostaja neznan.

V prvi fazi preiskave, ki so jo morali kriminalisti opraviti v roku 48 ur od prijetja osumljencev, so oba povezali s štirimi vlomi v stanovanja blokov minuli vikend – med 28. februarjem in 2. marcem – na območju Škofje Loke. Vsakič sta osumljenca pred vhodna vrata nastavljala neopazne nitke, s katerimi sta preverjala, ali so lastniki doma. Kriminalisti so osumljenca za ta kazniva dejanja že kazensko ovadili in jih v sredo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanju odredila pripor, je povedal komandir Policijske postaje Škofja Loka Sašo Eniko.

Benjamin Franca, Sašo Eniko in Primož Donoša (z leve).

 

Storilci so nitke nastavljali ponoči, ko so lahko neopazno delovali. S tako taktiko so potem več dni preverjali prisotnost lastnikov na domu. Če je bila nitka pretrgana, je to pomenilo, da je vrata nekdo odprl. Če pa so podboj in vrata ostala  povezana z nitko, je bil to za storilce podatek, da doma ni nikogar, kar so izkoristili za vlom v stanovanje. Gre za taktiko storilcev, s katero so spremljali odpiranje vrat, je dodal Eniko. Nastavljene nitke so ugotovili v petih večstanovanjskih objektih z več kot 250 stanovanji.

Kriminalisti so na vseh krajih vlomov našli sledi nitk in nasilnega vstopanja v stanovanja, v katera je bilo vlomljeno z odklepanjem vrat s posebnim orodjem, vrtanjem in lomljenjem ključavnic. V vseh primerih gre za nasilno vstopanje v stanovanja oškodovancev. Iz stanovanj so bili ukradeni denar, zlatnina, nakit v skupni vrednosti okrog 2000 evrov, torej predmeti, ki so jih policisti zasegli ob prijetju osumljencev.

Najdene sledi na kraju so kriminalisti že povezali z večjim številom vlomov tudi v drugih krajih po Sloveniji in tujini. V tem delu gre za drugo fazo preiskave, s katero se najdene in zavarovane sledi primerja s sledmi iz drugih obravnavanih vlomov, razloži Primož Donoša iz Policijske uprave Kranj. Nadaljnja kriminalistična preiskava bo torej usmerjena predvsem v povezovanje prijetih osumljencev z ostalimi kaznivimi dejanji na območju Slovenije in iskanje morebitnih povezav z izvrševanjem kaznivih dejanj na območjih drugih držav članic EU.

V tej fazi bo policija iskala tudi lastnike zaseženih predmetov iz vlomov. Nekatere so že vrnili lastnikom, za več kosov nakita pa se oškodovance še ugotavlja. Po zaključeni preiskavi bo policija z ugotovitvami obveščala pristojno državno tožilstvo. Zasežene predmete bo policija javno objavila na svoji spletni strani in družbenih omrežjih. Če jih lastniki prepoznajo za svoje, naj pokličejo Policijsko postajo Škofja Loka (04-502-37-00) in se dogovorijo za ogled. S seboj naj prinesejo dokazila o lastništvu (račun, fotografijo predmeta …). Ogled bo možen samo osebno z obiskom na policijski postaji (Kidričeva cesta 100, Škofja Loka) in po predhodni najavi.

Tovrstne preiskave sicer zahtevajo veliko truda in aktivnosti policije, rezultat pa je običajno odvisen od zbranih obvestil in zavarovanih sledi na kraju. Zato je pomembno, da lastniki v primeru vloma ne prijemajo, čistijo, premikajo ničesar in čim prej pokličejo interventno številko 113 ali na območno policijsko postajo in prijavijo kaznivo dejanje. Več kot bo sledi na kraju, večja bo možnost, da bodo storilci odkriti, poudarja Donoša.

Prijeta državljana Gruzije sta najverjetneje člana širše organizirane združbe, ki izvršuje premoženjska kazniva dejanja na območju celotne EU. Bržkone gre za manjšo lovko v celotni strukturi združbe, je pojasnil Benjamin Franca iz uprave Kriminalistične policije. V zadnjem mesecu je to že druga skupina storilcev državljanov Gruzije, ki jih je policija uspešno prijela. Celjski policisti in kriminalisti so namreč 25. februarja letos v Celju prijeli gruzijskega državljana in mu zasegli vlomilsko orodje. Odredili so mu pridržanje in z zbiranjem obvestil ugotovili, da je tik pred tem izvršil vlom v stanovanje v Celju. Povezano s sumom vlomov so v večernih urah prijeli še dva druga državljana Gruzije. Vse tri so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za enega odredil pripor. Ta skupina je bila na območju PU Celje aktivna že avgusta lani, ko je izvršila dva vloma.

Policija konstantno zaznava prisotnost mobilnih kriminalnih skupin, ki izvršujejo premoženjska kazniva dejanja, razlaga Franca. Določen del vlomov gre pripisati prav zelo dobro organiziranim skupinam iz tujine. Člani kriminalnih skupin, ki prihajajo predvsem iz vzhodnoevropskih držav in srednjega Balkana, na območju Slovenije izvršujejo predvsem premoženjska kazniva dejanja – tatvine, vlome, drzne tatvine na avtocestah, napade na bankomate.

Tujci pogosto uporabljajo v tujini najeta vozila predvsem z namenom zakritja države izvora in težje izsledljivosti. Obenem vozila pogosto menjujejo, končuje Benjamin Franca. Število vlomov je v zadnjih treh letih sicer v rahlem upadu in sledi splošnemu trendu padanja števila vseh kaznivih dejanj. Za vlome so najbolj aktualni meseci, ko se hitro znoči ter poznopopoldanske, večerne in nočne ure.

Besedilo in zgornja fotografija: Janez Porenta

Spodnji fotografiji: PU Kranj

0 0 votes
Article Rating