Vam je prispevek všeč?

Že za konec tega in začetek prihodnjega tedna, v dneh pred prazničnim 1. novembrom, so po zelo lepem in toplem jesenskem vremenu napovedane prve obilnejše jesenske padavine. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da lahko kombinacija vremenskih dejavnikov (topel in vlažen zrak, vdor hladnih zračnih mas, okrepljen jugozahodni veter …) povzroči obilne padavine, poplave ali druge nevšečnosti tudi na območju občine Škofja Loka.

Z Občine Škofja Loka torej prebivalce pozivajo, naj kot dobri in skrbni gospodarji izvedemo vsa potrebna dela, da nas, naših živali in lastnine napovedano obilno deževje in morebitne poplave ne bodo presenetile nepripravljenih.

UKREPI: z zunanjih površin, jaškov in cevi za odvajanje meteornih voda odstranimo odpadlo listje in ostalo nesnago, da bo omogočeno  normalno odvodnjavanje. Pripravimo vsa potrebna zaščitna sredstva in opremo (osebna zaščitna sredstva, protipoplavne vreče, opremo za zaščito objektov …), za izvajanje osebne zaščite, zaščite živali in premoženja. Skrbno preverimo tudi njihovo brezhibno delovanje. Le tako bomo lahko ob povečanih padavinah ali celo poplavah varno, pravilno in učinkovito izvajali samozaščitne ukrepe.

Preventivno proučimo in upoštevamo priporočila Uprave RS za zaščito in reševanje, »Napotki prebivalcem ob nesrečah«, še posebej »Kako ravnamo ob poplavi«, ki jih najdemo TUKAJ in TUKAJ in TUKAJ. Koristne informacije najdemo tudi na občinski spletni strani – TUKAJ.

V primeru, da potrebujemo pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč ali pomoč drugih reševalnih služb, kličimo izključno na številko 112 (številka za klic v sili). Med izvajanjem intervencij dosledno upoštevamo odredbe in navodila vodij intervencij ter opozorila in obvestila, izdana prek lokalnih medijev.

Foto: Savinjska

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating