Vam je prispevek všeč?

Bralci ste me opozorili na analitičen raziskovalni članek »Kako varen je Sparov center v Škofji Loki«, ki je izpod peresa Anžeta Voha Boštica v okviru projekta »Pogrebniki podjetij« pred dnevi nastal na portalu »Pod črto«.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Na kratko: zakaj je februarja 2014 prišlo do zamika odprtja Sparove trgovine v Škofji Loki za teden dni? Podjetje, ki je gradilo trgovski center, bi ga moralo dokončati že leto dni pred dejansko otvoritvijo, a se je med gradnjo znašlo v težavah. Več mesecev so porabili za prenašanje premoženja na nova podjetja, gradnja pa je zastala. Ob prenosih premoženja so bili opeharjeni podizvajalci, ki niso želeli izročiti gradbene dokumentacije. Eden od podizvajalcev celo trdi, da je dokumentacija ponarejena in da zaradi pomanjkanja nadzora pri gradnji Sparov center v Škofji Loki predstavlja potencialno nevarnost za obiskovalce. Ne odgovorni v Sparu ne gradbena inšpekcija teh navedb ne želijo preveriti, zato še pet let po odprtju ni jasno, kako varen je dejansko trgovski center za obiskovalce.

Za izvedbo gradbenih del je bilo odgovorno podjetje Pluton gradnje Zvonka Petka. Vse podrobnosti, z dokumenti vred, so v članku. Tudi o tem, da (vsaj štirje) podizvajalci, ki za svoje delo niso dobili plačila, podjetju Projekt 10 niso želeli izročiti dokumentacije, potrebne za pridobitev uporabnega dovoljenja, ki pa ga je upravna enota Škofja Loka – kljub nejasnostim v zvezi z dokumentacijo – vendarle izdala. Odgovor na vprašanje, kako se je to lahko zgodilo, ni čisto jasen, ponujata pa se dve razlagi. Prva je, da so na upravni enoti uporabno dovoljenje izdali, čeprav za izdajo niso dobili vseh potrebnih dokumentov. In druga, da je del dokumentacije prirejen.

Še večja grožnja varnosti obiskovalcev Spara v Škofji Loki so nejasnosti glede jeklene konstrukcije, ki sestavlja ostrešje centra, dvom o varnosti konstrukcije je razviden iz dopisa, ki ga je januarja leta 2014 upravni enoti Škofja Loka poslalo podjetje Info Data, odgovorno za nabavo in postavitev jeklene konstrukcije, za katero se je izkazalo, da je bila za nekaj centimetrov preozka in se ni prilegala stenam objekta. Pri Info Dati so se odločili za rezanje tramov konstrukcije na določenih mestih, med prerezane dele pa so vstavili nekajcentimetrske jeklene podaljške in jih zavarili na oba prerezana konca konstrukcije, ki so jo tako podaljšali do ustrezne dolžine med stenami. Delavci Info Date so vmes, zaradi neizplačanih računov za opravljeno delo, prekinili delo in odšli z gradbišča, posledica tega je še danes vprašljiva varnost trgovskega centra.

Več pa v originalnem članku na portalu »Pod črto« TUKAJ.

Foto: Grozdina

Vir: Pod črto

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating