Vam je prispevek všeč?

Škofjeloški telovadec Sašo Bertoncelj je v svojem sedmem finalu na evropskih prvenstvih v športni gimnastiki danes v Glasgowu vpisal največji uspeh in se ovenčal z srebrnim odličjem na konju z ročaji. Zanj je to že tretja kolajna na tekmovanjih te kakovostne ravni, pred tem je bil dvakrat bronast leta 2010 v Birminghamu in leta 2014 v Moskvi.

Tokrat so sodniki njegov finalni nastop ovrednotili z oceno 14,866 oziroma z enako kot Hrvatu Robertu Seligmanu, s katerim sta si razdelila drugo mesto, premoč pa priznala prepričljivo najboljšemu komaj 19-letnemu zelo obetavnemu Ircu Rhysu McClenaghanu, ki si je z oceno 15,300 seveda zagotovil svoj krstni naslov članskega šampiona stare celine.

Bertoncljeva kolajna je, kot poroča STA, že sedemnajsta slovenska na evropskih prvenstvih. Preostalih štirinajst sta jih zbrala Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan. Mitja je bil na bradlji štirikrat premočan za konkurenco (2000 in od 2006 do 2008), trikrat srebrn in dvakrat bronast, Aljaž pa na drogu dvakrat zlat (1994 in 2004), enkrat srebrn in dvakrat bronast.

Že desetletje pri vrhu

Sašo Bertoncelj, 34-letnik iz Reteč pri Škofji Loki, je svojo prvo zmago na pomembnejših tekmovanjih vpisal že leta 2007, ko si je konkurenco pokoril na preizkušnji svetovnega pokala v Ostravi. Zmagal je še leta 2010 v Cottbusu, Mariboru in Moskvi, leta 2011 v Ostravi, leta 2012 v Dohi in Osijeku (bil je tudi skupni zmagovalec svetovnega pokala na konju z ročaji), leta 2013 doma v Ljubljani (ponovno se je ovenčal tudi z malim globusom) ter lani še v Kopru.

V Glasgowu se je skozi petkove kvalifikacije v finale prebil s sedmo oceno (14,633), s čimer je bil zadovoljen, a je tedaj nekaj grenkega priokusa ostalo: »Prvi, osnovni cilj sem z uvrstitvijo v finale dosegel, toda ko sem gledal zadnjo skupino in sojenje, sem se spraševal, kaj mi je tega treba v mojem športu. Vzame ti ljubezen do športa, ves vložen trud, ko ne veš, ali je vredno ali ne.«

Foto: FB Sašo Bertoncelj

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating